3 Bit
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 60 dkg herbatników, puszka kajmaku, 500 ml śmietany kremówki, 2 opakowania fixu do śmietany, 600 ml mleka, 125 gram masła, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 50 gram gorzkiej czekolady |
Kuchnia | polska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma 20 x 30 cm |
Kategoria | ciasto bez pieczenia, deser |
Metoda gotowania | gotowanie, chłodzenie |
Ilość kalorii | 485 |
Wykonanie:
Rozpocznij od przygotowania kremu budyniowego. Odlej pół kubka mleka, resztę zagotuj razem z cukrem i masłem. W kubku z mlekiem rozrób proszek budyniowy i dodaj mieszankę do gotującego się mleka, mieszaj przez około 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Puszkę kajmaku wstaw na kilka minut do gotującej się wody, jeśli tego nie zrobisz to nie uda Ci się rozprowadzić równomiernie masy na herbatnikach. Śmietanę ubij na sztywno razem z fixami.
W formie wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż pierwszą warstwę herbatników, na nie wylej kajmak, nałóż kolejną warstwę herbatników, na które nałóż krem budyniowy. Krem przykryj herbatnikami i wyłóż na to śmietanę. Na śmietanę zetrzyj czekoladę.
Uwaga
Ciasto przed podaniem musi się schłodzić przez przynajmniej 6 godzin.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: polishcakes.110mb.com
Zobacz także