ukryj

Zobacz co zainteresowało
Twoich znajomych z Facebook

Duszona pierś z indyka

Tagi: , , , , , , Warsztaty kulinarne

Duszona w białym winie i śmietanie pierś indyka aromatyzowana jałowcem i lubczykiem na truflowym puree, ubrana lekko pikantnym marchewkowym spaghetti i zielonym groszkiem oraz sałatką z rukoli.


Składniki:

  • duszona pierś z indyka300g piersi z indyka,
  • 150g marchwi,
  • 150g selera,
  • 150g pora,
  • 300ml rosołu,
  • 100ml białego wina,
  • 100ml śmietany 36%,
  • jałowiec ziarna Kamis,
  • lubczyk Kamis,
  • 250g ziemniaków,
  • 70g cebuli,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1 łyżka od herbaty pasty truflowej,
  • chilli,
  • 150g zielonego groszku,
  • przyprawa do mięsa duszonego Kamis,
  • sól morska Kamis,
  • pieprz kolorowy w młynku Kamis,
  • ocet winny z białego wina Kamis,
  • rucola Fit&Easy,
  • papier do smażenia Saga.

Sposób przyrządzania:

Umytą pierś indyka należy zamarynować. Aby przygotować marynatę należy:
przesmażyć startą marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła. Następnie dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić. Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36% i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni. Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki - żulinki, delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy. Na patelni przesmażamy czosnek i chilli, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku - ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru. Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu, aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rukoli.

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
5,00 / 1 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Krupnik po polsku

Krupnik po polsku

Podajemy przepis na tradycyjny krupnik z kaszą gotowany na boczku. Przeczytaj cały artykuł

Kiełbaski nadziewane fetą

Kiełbaski nadziewane fetą

Fetę pokrój na cienkie słupki, oprósz przyprawą do potraw z grilla Grill Ziołowy, posmaruj oliwą. Przeczytaj cały artykuł

Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

Dopraw kostki dorsza kwiatem soli i włóż je do lodówki na minimum 2 godziny. Zacznij od ugotowania wszystkich... Przeczytaj cały artykuł

Filety z kurczaka w panierce z chilli i mizerią

Filety z kurczaka w panierce z chilli i mizerią

Obrać ziemniaki, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Przeczytaj cały artykuł

Karkówka z pieczarkami

Karkówka z pieczarkami

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w paski, a następnie razem z cebulą smażymy na patelni. Przeczytaj cały artykuł

Kurczak meksykański w sosie czekoladowym

Kurczak meksykański w sosie czekoladowym

Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę... Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (0)

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-ogródek

  • Obrzeża trawnikowe geoBORDER

    Obrzeża trawnikowe geoBORDER

    Jeśli chcemy wyeksponować trawnik i jednocześnie oddzielić go od ścieżki, czy rabaty, mamy kilka możliwości. Możemy...

E-instalacje

E-okna

  • Aranżacja okna

    Aranżacja okna

    O dekoracjach okiennych warto pomyśleć jak najwcześniej – już po zamontowaniu okien, na etapie wykończenia wnętrza.

E-ściany

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

Dekoracje ścian – pomysły

x