Ajerkoniak
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 6 żółtek, 250 ml spirytusu, 375 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, szklanka cukru, dwie łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstrakt z wanilii |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | litr likieru |
Kategoria | napój alkoholowy, likier |
Ilość kalorii | 280 |
Wykonanie:
Przed podziałem jajek, koniecznie sparz je wrzątkiem, następnie oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Następnie małymi porcjami dolewaj mleko skondensowane, cały czas mieszając. Kiedy wykorzystasz mleko, zacznij dolewać do masy spirytus, po dokładnym wymieszaniu przelej do butelki lub karafki.
Uwaga
Ajerkoniak nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po tygodniu leżakowania.
Osad wytworzony na dnie butelki jest naturalny i należy go usunąć poprzez wstrząśnięcie butelką.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: applecrumbles.com
Zobacz także