Ajerkoniak

0
Ajerkoniak
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 6 żółtek, 250 ml spirytusu, 375 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, szklanka cukru, dwie łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstrakt z wanilii
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy litr likieru
Kategoria napój alkoholowy, likier
Ilość kalorii 280

ajerokoniakWykonanie:

Przed podziałem jajek, koniecznie sparz je wrzątkiem, następnie oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Następnie małymi porcjami dolewaj  mleko skondensowane, cały czas mieszając. Kiedy wykorzystasz mleko, zacznij dolewać do masy spirytus, po dokładnym wymieszaniu przelej do butelki lub karafki.

Uwaga
Ajerkoniak nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po tygodniu leżakowania.
Osad wytworzony na dnie butelki jest naturalny i należy go usunąć poprzez wstrząśnięcie butelką.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: applecrumbles.com

Polecamy Ci również

Zobacz także