Aksamitna rapsodia, czyli dżem cukiniowy

Składniki:
- 1,5 kg utartej cukinii bez pestek i skóry,
- 1,5 kg bananów,
- 3 tabliczki białej czekolady,
- 700 g cukru,
- 2 opakowania Konfitur-fix,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Sposób przygotowania:
Banany myjemy, obieramy i kroimy w plastry, a następnie mieszamy w dużym garnku ze wszystkim prócz czekolady. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, intensywnie mieszając. Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i nadal mieszamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia jej w masie.
Trwa to jakieś 2-4 minuty. Wlewamy do słoiczków, zakręcamy szczelnie i stawiamy je do góry dnem, żeby się zawekowały.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

jak zrobić dżem, dżem, dżem z cukinii, przepis na dżem z cukinii, dżem cukiniowy
Autor: Anna Wawrzyniak
Zobacz także