Aksamitna rapsodia, czyli dżem cukiniowy

Aksamitna rapsodia, czyli dżem cukiniowy

Składniki:

  • 1,5 kg utartej cukinii bez pestek i skóry,
  • 1,5 kg bananów,
  • 3 tabliczki białej czekolady,
  • 700 g cukru,
  • 2 opakowania Konfitur-fix,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego.


Sposób przygotowania:

Banany myjemy, obieramy i kroimy w plastry, a następnie mieszamy w dużym garnku ze wszystkim prócz czekolady. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, intensywnie mieszając. Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i nadal mieszamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia jej w masie.
Trwa to jakieś 2-4 minuty. Wlewamy do słoiczków, zakręcamy szczelnie i stawiamy je do góry dnem, żeby się zawekowały.

dżem cukiniowy
dżem cukiniowy

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Wawrzyniak

Polecamy Ci również

Zobacz także