Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

babka cytrynowaSkładniki:

  • 25 dag margaryny,
  • 25 dag mąki,
  • 25 dag cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dekoracja (zielony lukier, kolorowa posypka).

Sposób przyrządzania:

Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC. Na sam koniec udekorować lukrem i posypką.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Ewa Kulesza

Polecamy Ci również

Zobacz także