Babka cytrynowa

Składniki:
- 25 dag margaryny,
- 25 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- 4 duże jajka,
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- dekoracja (zielony lukier, kolorowa posypka).
Sposób przyrządzania:
Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC. Na sam koniec udekorować lukrem i posypką.

wypieki, ciasta, ciasta przepisy, ciasta przepisy łatwe, ciasta przepisy tanie, ciasteczka kruche, ciasta desery, pomysł na deser, ciasto z owocami, biszkopt, ciasta deserowe, ciasta deserowe przepisy, jakie ciasto, co na deser, jakie ciasto upiec, jakie ciasto polecacie, jakie ciasto na szybko, jakie ciasto na urodziny
Opracowanie: Ewa Kulesza
Zobacz także