Babka piaskowa
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół szklanki mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki pszennej, 2 jajka, pół szklanki cukru, 125 gram masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | wielkość formy 28 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 360 |
Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj roztopiony i przestudzony tłuszcz, wymieszaj. Dodaj do ciasta ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Podanie:
Typowa babka piaskowa nie ma sprecyzowanego smaku dlatego najczęściej spotyka się ją w postaci babki marmurkowej, czyli do połowy ciasta dodaje się kakao i wylewa jedną na drugą. Albo jako babka cytrynowa, w tym celu trzeba dodać do ciasta świeży sok z cytryny i otartą skórkę. W takim przypadku najlepiej zwiększyć ilość cukru lub podawać babkę oblaną polewą czekoladową.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Redakcja
Zobacz także