Babka piaskowa

Babka piaskowa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół szklanki mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki pszennej, 2 jajka, pół szklanki cukru, 125 gram masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy wielkość formy 28 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 360

babka piaskowaWykonanie:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj roztopiony i przestudzony tłuszcz, wymieszaj. Dodaj do ciasta ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Podanie:

Typowa babka piaskowa nie ma sprecyzowanego smaku dlatego najczęściej spotyka się ją w postaci babki marmurkowej, czyli do połowy ciasta dodaje się kakao i wylewa jedną na drugą. Albo jako babka cytrynowa, w tym celu trzeba dodać do ciasta świeży sok z cytryny i otartą skórkę. W takim przypadku najlepiej zwiększyć ilość cukru lub podawać babkę oblaną polewą czekoladową.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także