Babka wielkanocna

0
Babka wielkanocna

babka wielkanocnaSkładniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • płatki migdałowe
  • olej
  • bułka tarta

Polewa:

  • ciasto wielkanocne

    1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Następnie mąkę ziemniaczaną również przesiewamy i dodajemy. Margarynę rozstapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, dalej miksujemy.

Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.

Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 2 minuty. Babkę wyciągamy z foremki polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.

Autor przepisu: rosik93
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
3,86 / 133 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: rosik93

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także