Babka wielkanocna. Przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

0
Świąteczne ciasta
Babka wielkanocna - świąteczne ciasto, lubiane przez wszystkich łasuchów.

Babka wielkanocna to tradycyjne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Polecamy przepis i podpowiadamy, jak ją upiec.

Do upieczenia wielkanocnej babki będą potrzebne następujące składniki:

Składniki:

  • 1 szklanka mÄ…ki pszennej
  • 1/2 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 Å‚yżki kakao
  • pÅ‚atki migdaÅ‚owe
  • olej
  • buÅ‚ka tarta

Polewa:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 Å‚yżki wody
  • 3 Å‚yżki cukru
  • 3 Å‚yżki kakao

To Cię zainteresuje: Jak zrobić ciasto w zaskakujących kolorach - przepis na tęczowy biszkopt

Pieczemy babkÄ™ wielkanocnÄ…

Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Następnie mąkę ziemniaczaną również przesiewamy i dodajemy. Margarynę roztapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, dalej miksujemy.

Zobacz: Koszyczek wielkanocny – jakie produkty wkładamy do święconki

Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC.

Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 2 minuty. Babkę wyciągamy z foremki polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.

Polecamy też: Inne ciasta na świąteczny stół - przepisy

Autor przepisu: rosik93
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
3,87 / 134 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: rosik93

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także