Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram zimniaków, 20 dkg chudego wędzonego boczku, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, tymianek, jajko, dwie łyżki mąki pszennej, sól i pieprz, 25 gram masła
Kuchnia polska, rosyjska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria przystawka, danie główne, obiad, kolacja
Metoda gotowania smażenie, pieczenie
Ilość kalorii 460

babka ziemniaczanaWykonanie:

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub na puch. Jeśli ziemniaki miały w sobie dużo wody, większą część odlej. Cebulę i boczek pokrój bardzo drobno i obsmaż na maśle, dodaj do ziemniaków. Wbij jajko, dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku dość dużą ilością pieprzu i solą, dodaj tymianek. Wymieszaj wszystko dokładnie i przelej do formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około godzinę.

Podanie:

Babka ziemniaczana z powodzeniem może być samodzielnym daniem, możemy podać ją z różnymi sosami, ale także z pieczonym mięsem, kiełbaskami czy warzywami. Smak jaki uzyskujemy dzięki zmieszaniu tych składników sprawia, że z najzwyklejszych ziemniaków uzyskujemy wręcz wykwintne i smaczne danie.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Stuart Spivack, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także