Bajaderka

Bajaderka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Masa: 50 dkg pokruszonych ciastek, garść rodzynek, 15 dkg dżemu lub marmolady, 75 gram masła, pół szklanki mleka, 25 ml smakowego alkoholu, 2 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego, 2 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, ulubiony aromat do ciast Polewa: 75 gram czekolady deserowej, 50 gram masła, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, zmielone orzechy
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 30 bajaderek
Kategoria deser, ciasto, ciastko
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 380

bajaderkaWykonanie:

Ciasta czy też ciastka pokrusz. W rondlu wymieszaj mleko, kakao, cukier i masło, zagotuj i mieszając doprowadź do połączenia wszystkich składników. Rodzynki zalej ciepłą wodą, aby napęczniały. Kiedy masa w rondelku trochę przestygnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Ugniataj tak długo, aż powstanie zwarta masa. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.
Z masy formuj kulki dowolnej wielkości, obtocz w polewie czekoladowej i oprósz wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami czy też płatkami migdałowymi. Bajaderki odłóż do lodówki by stężały, po kilku godzinach nadają się do spożycia.

Sugestie:

Do wyrobu bajaderek najczęściej używa się wszelkich czerstwych lub nieudanych ciast. Ważne by były to ciasta bez kremu. Jeśli nie dysponujesz odpowiednią ilością materiału, wystarczy dodać pokruszone herbatniki.

Uwaga
Ilość cukru dobierz względem słodkości użytych ciastek, jeśli były słodkie, możesz go całkowicie ominąć.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także