Bakłażany zapiekane z serem

bakłażany zapiekane z serem

Składniki (6 porcji):

2 nieduże bakłażany
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 mała cebula
10 listków bazylii
opakowanie sera mozzarella
6 łyżek startego parmezanu
sól
oliwa
cebula i 1 pomidor do dekoracji

 

Przepis pochodzi z dwumiesięcznika „Tina. Rozrywka ze smakiem”.

Przygotowanie:
1.
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, ułożyć w durszlaku, oprószyć solą i pozostawić na 40 minut, by puściły sok.
2. Cebulę drobno pokroić, zeszklić ma oliwie, dodać przecier pomidorowy, bazylię, lekko posolić i dusić bez przykrycia 15 minut.
3. Bakłażany opłukać, osuszyć i podsmażyć al dente. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: bakłażana, sos pomidorowy, pokrojony w plasterki ser mozzarella i parmezan. Udekorować plastrami pomidora i cebuli. Zapiekać 30 min.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Tina. Rozrywka ze smakiem

Polecamy Ci również

Zobacz także