Baletki

Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 15 dkg drobnego cukru, 15 dkg mąki pszennej, 6 jaj, 15 dkg dowolnego dżemu, kilka łyżek maku
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 50 dkg
Kategoria ciastka, desery
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 380

baletkiWykonanie:

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Po wykorzystaniu cukru, dodawaj żółtka. Na końcu pomału przesiewaj mąkę i wymieszaj bardzo delikatnie.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z nakładką okrągłą o średnicy około 2 centymetrów. Ciasto wyciskaj na blaszki z zachowaniem odstępów i obsyp makiem. Z tej ilości ciasta powinny wyjść 4 zapełnione blaszki, upiecz je na dwie tury. Piecz w 175 stopniach do odpowiedniego zrumienienia, czyli około 10-12 minut. Ciastko posmaruj dżemem lub marmoladą i złóż z drugim ciastkiem.

Uwaga
Ciasto musi być dość mocno napowietrzone, w innym przypadku ciastka rozleją się na blaszce.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: konkol.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także