Baletki
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 15 dkg drobnego cukru, 15 dkg mąki pszennej, 6 jaj, 15 dkg dowolnego dżemu, kilka łyżek maku |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 50 dkg |
Kategoria | ciastka, desery |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 380 |
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Po wykorzystaniu cukru, dodawaj żółtka. Na końcu pomału przesiewaj mąkę i wymieszaj bardzo delikatnie.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z nakładką okrągłą o średnicy około 2 centymetrów. Ciasto wyciskaj na blaszki z zachowaniem odstępów i obsyp makiem. Z tej ilości ciasta powinny wyjść 4 zapełnione blaszki, upiecz je na dwie tury. Piecz w 175 stopniach do odpowiedniego zrumienienia, czyli około 10-12 minut. Ciastko posmaruj dżemem lub marmoladą i złóż z drugim ciastkiem.
Uwaga
Ciasto musi być dość mocno napowietrzone, w innym przypadku ciastka rozleją się na blaszce.
baletki, baletki ciastka, baletki ciastka przepis, baletki-ciasteczka, ciasteczka baletki przepis, ciastka baletki kalorie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: konkol.pl
Zobacz także
lubię ogrody
zgadza się, że to ciasto musi być "napowietrzone", takie prawie, że bezowe ja o tym nie wiedziałam i wyjełam z piekarnika płaskorzeźbę zamiast cisteczek