Banan w cieście z gorącymi malinami

- 2-3 banany
- 1/2 tabliczki czekolady (mlecznej lub deserowej)
- 300 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 opakowanie Złociste Nuggetsy na Słodko KAMIS
- ½ szklanki wody (125 ml)
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Banany obrać pokroić na trzy części, a następnie każdy kawałek przekroić wzdłuż. Posypać mocno startą na grubej tarce czekoladą i przykryć drugą połówką.
Zawartość torebki Złociste Nuggetsy na Słodko połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Na patelnię wlać olej do wysokości 1-2 cm i mocno rozgrzać. Banany z czekoladą zamaczać w cieście i za pomocą widelca lub łyżki, przenosić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor, a następnie osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Polać rozgrzanymi w rondelku i lekko osłodzonymi malinami. Deser serwować na gorąco.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także