Bananowiec
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 15 dkg biszkoptów okrągłych, 3 galaretki „żółte” cytrynowa, brzoskwiniowa lub jeśli znajdziesz bananowa, żółtko jaja kurzego, 15 dkg masła lub margaryny, pół szklanki cukru pudru, 5-6 bananów, sok z cytryny |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 24 cm |
Kategoria | ciasto, ciasto bez pieczenia |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Dwie galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu, jednak zmniejsz o połowę ilość zalecanej wody, odstaw do wystudzenia nie dopuszczając do całkowitego stężenia. Sparz jajko i oddziel białko od żółtka, żółtko utrzyj z cukrem pudrem i masłem na kremową masę. Z bananów odłóż jednego, pozostałe przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem i wymieszaj masę z kremem. Tortownicę wyłóż pergaminem lub folią aluminiową, dno i boki wyłóż biszkoptami, na nie nałóż całą masę kremową i odstaw do lodówki na chwilę. Ostatnią galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pozostałego banana pokrój w talarki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na warstwie kremu bananowego. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylej ją na masę i odstaw w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
Uwaga
Banany należy skropić sokiem z cytryny by nie zmieniły koloru na mało estetyczny i niezbyt apetyczny brąz.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: mimibakeryhouse.blogspot.com
Zobacz także