Bananowiec

0
Bananowiec
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 15 dkg biszkoptów okrągłych, 3 galaretki „żółte” cytrynowa, brzoskwiniowa lub jeśli znajdziesz bananowa, żółtko jaja kurzego, 15 dkg masła lub margaryny, pół szklanki cukru pudru, 5-6 bananów, sok z cytryny
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 24 cm
Kategoria ciasto, ciasto bez pieczenia
Ilość kalorii 320

bananowiecWykonanie:

Dwie galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu, jednak zmniejsz o połowę ilość zalecanej wody, odstaw do wystudzenia nie dopuszczając do całkowitego stężenia. Sparz jajko i oddziel białko od żółtka, żółtko utrzyj z cukrem pudrem i masłem na kremową masę. Z bananów odłóż jednego, pozostałe przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem i wymieszaj masę z kremem. Tortownicę wyłóż pergaminem lub folią aluminiową, dno i boki wyłóż biszkoptami, na nie nałóż całą masę kremową i odstaw do lodówki na chwilę. Ostatnią galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pozostałego banana pokrój w talarki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na warstwie kremu bananowego. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylej ją na masę i odstaw w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Uwaga
Banany należy skropić sokiem z cytryny by nie zmieniły koloru na mało estetyczny i niezbyt apetyczny brąz.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: mimibakeryhouse.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także