Baranek wielkanocny

0
Baranek wielkanocny

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 łyżek (stołowych) cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 2 jajka
  • 5 dag (ok. 1/4 kostki) masła
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli
  • lukier do dekorowania

Wyrabiamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, cukru i jajka, wody. Na koniec dodajemy szczyptę soli oraz roztopione, ostudzone masło. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy na ok. godzinę, aby wyrosło. Następnie formujemy baranka albo inne wielkanocne zwierzę. Odczekujemy 10 minut i smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Studzimy na kratce, dekorujemy według uznania. Mój baranek ma oczy z kawałków czekolady.

Autor przepisu: alaura
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
4,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Zdjęcia: alaura

Polecamy Ci również

Zobacz także