Baranek wielkanocny

Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 5 łyżek (stołowych) cukru,
- 1 opakowanie drożdży instant,
- 2 jajka,
- 5 dag (ok. 1/4 kostki) masła,
- 1 szklanka letniej wody,
- szczypta soli,
- lukier do dekorowania.
Zobacz przepis na: Wielkanocny żur w chlebie
Wyrabiamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, cukru i jajka, wody. Na koniec dodajemy szczyptę soli oraz roztopione, ostudzone masło. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy na ok. godzinę, aby wyrosło. Następnie formujemy baranka albo inne wielkanocne zwierzę. Odczekujemy 10 minut i smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Studzimy na kratce, dekorujemy według uznania. Mój baranek ma oczy z kawałków czekolady.
Autor przepisu: alaura
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Opracowanie: Marta Balcerowska
Zdjęcia: alaura
Zobacz także