Baranek wielkanocny

0
Baranek wielkanocny
Baranek z ciasta drożdżowego to przepyszna dekoracja na stół i nie tylko.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 5 łyżek (stołowych) cukru,
  • 1 opakowanie drożdży instant,
  • 2 jajka,
  • 5 dag (ok. 1/4 kostki) masła,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • szczypta soli,
  • lukier do dekorowania.

Zobacz przepis na: Wielkanocny żur w chlebie

Wyrabiamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, cukru i jajka, wody. Na koniec dodajemy szczyptę soli oraz roztopione, ostudzone masło. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy na ok. godzinę, aby wyrosło. Następnie formujemy baranka albo inne wielkanocne zwierzę. Odczekujemy 10 minut i smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Studzimy na kratce, dekorujemy według uznania. Mój baranek ma oczy z kawałków czekolady.

Autor przepisu: alaura
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
4,50 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Zdjęcia: alaura

Polecamy Ci również

Zobacz także