Baranek Wielkanocny

Składniki:
- 125 g masła,
- 130 g cukru pudru,
- 350 g mąki krupczatki,
- 50 g rodzynek,
- 20 g drożdży,
- 3 łyżki miodu,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- bułka tarta do posypania formy,
- 0,5 szklanki ciepłego mleka.
Masło utrzeć z miodem, cukrem pudrem, żółtkiem i solą, dodać następnie opakowanie cukru waniliowego. Rozrobić drożdże z trzema łyżeczkami ciepłego mleka i dodać do ucieranego masła. Całość ucierać do 2 minut. Do całości dodać mąkę i pozostałe ciepłe mleko, wsypać rodzynki i wyrobić na dość wolne ciasto. Ciasto wlać do specjalnej foremki baranka, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto piec równomiernie z obu stron formy w temperaturze do 180º. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypać baranka cukrem pudrem.
Autor przepisu: patryka16
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Opracowanie: Redakcja
Zobacz także