Baranek Wielkanocny

Baranek Wielkanocny

Baranek Wielkanocny

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 130 g cukru pudru,
  • 350 g mąki krupczatki,
  • 50 g rodzynek,
  • 20 g drożdży,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Baranek Wielkanocny
    1 opakowanie cukru waniliowego,
  • bułka tarta do posypania formy,
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka.

Masło utrzeć z miodem, cukrem pudrem, żółtkiem i solą, dodać następnie opakowanie cukru waniliowego. Rozrobić drożdże z trzema łyżeczkami ciepłego mleka i dodać do ucieranego masła. Całość ucierać do 2 minut. Do całości dodać mąkę i pozostałe ciepłe mleko, wsypać rodzynki i wyrobić na dość wolne ciasto. Ciasto wlać do specjalnej foremki baranka, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto piec równomiernie z obu stron formy w temperaturze do 180º. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypać baranka cukrem pudrem.

Autor przepisu: patryka16
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także