Baranina z cukinią
Składniki:
1 kg młodej baraniny lub wołowiny
1 cebula (10 dag) obrana i posiekana
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 małe cukinie (80 dag)
3 małe pomidory
1 l zsiadłego mleka
8 łyżek oliwy
Pieprz czarny mielony
Czosnek
Sól
Przyrządzanie:
Mięso opłukać, osuszyć, zalać zsiadłym mlekiem, odstawić na kilka godzin i ponownie opłukać i osuszyć. Mięso pokroić na kawałki około 5 cm i lekko obrumienić na oliwie, dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć, często mieszając. Dodać pomidory, czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz czarny mielony. Dusić około 60 minut kilkakrotnie mieszając. Cukinie obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na reszcie oliwy na rumiano, dodać do mięsa i dusić jeszcze 20-30 minut. Podawać z młodymi ziemniakami.

przepisy kulinarne, przygotowywanie posiłków, dieta, pomysł na obiad, gulasz, baranina, potrawy z baraniny, jakie dania z mięsa, pomysł na obiad każdego dnia, baranina z cukinią, pomysł na obiad cukinia, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, obiad przepisy, obiad przepisy kulinarne, obiad przepisy proste, obiad przepisy szybkie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Prymat
Zobacz także