BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE – wyniki konkursu

BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE – wyniki konkursu

Ponad pięć miesięcy od rozpoczęcia drugiego etapu konkursu architektonicznego „BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE”, poznaliśmy jego laureatów. Spośród niemal stu nadesłanych prac, jury wyłoniło zwycięski projekt, przyznało cztery wyróżnienia finansowe oraz dwadzieścia wyróżnień specjalnych. Nagroda główna – 20 000 zł – trafiła do zespołu pań: Joanny Lenart i Izabeli Kisielewskiej.

laureaci konkursu BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE

Zadaniem konkursowym tegorocznej edycji „BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE” było zaprojektowanie wnętrza pierwszego w Polsce biurowca w całości usytuowanego na wodzie. W trakcie drugiego dnia VI Kongresu Stolarki Polskiej, 22 maja 2015 roku, odbyła się konferencja prasowa, na której uroczyście przedstawiono wszystkich laureatów.

wręczenie nagród

Poziom nadesłanych prac był tak wysoki, że długo nie mogliśmy wytypować zwycięzcy – mówi Marcin Wojciechowski, Prezes Fundacji BARGEWORK, kontynuującej projekt budowy pierwszego w Polsce biura na wodzie oraz Creative Director w Innowacyjnej Grupie Marketingowej Aveex, która jest organizatorem konkursu.
Ostatecznie zdecydowaliśmy się przyznać nagrodę główną oraz nie dwa, a cztery dodatkowe wyróżnienia finansowe. Ponadto postanowiliśmy uhonorować jeszcze dwadzieścia innych prac. Wszystkie zostały zaprezentowane podczas wystawy „Architektura przyszłości… na wodzie?” – dodaje Marcin Wojciechowski.

wystawa pracwyróżnieni w konkursie

Nagrodę główną o wartości 20 000 zł otrzymał zespół – Joanna Lenart i Izabela Kisielewska – przesympatyczne projektantki z Krakowa, a prywatnie sąsiadki i oddane przyjaciółki od czasów dzieciństwa.
Szukałyśmy konkursu, w którym mogłybyśmy wziąć udział, poszerzyć nasze horyzonty, zrobić coś ciekawego, nowego i w pewnym sensie sprawdzić też siebie – tłumaczy Joanna Lenart. Wnętrze zaprojektowane przez zwycięski duet zawiera liczne nawiązania do natury, jest bogate w różnorodność zestawień, faktur i kształtów. Całość prezentuje się niezwykle przestronnie, przejrzyście, funkcjonalnie. Charakterystyczna dla projektu ażurowość zestawiona z mocnymi formami daje niespotykany efekt, w którym króluje równowaga przeciwieństw.
– Proces projektowy trwał ok. 2 miesiące – to żyło, ewoluowało, poszukiwałyśmy inspiracji. Chciałyśmy, żeby wszystko wyglądało harmonijnie, a przez to przyjemnie się tam pracowało. Wyobrażając sobie osobę siedzącą przy biurku, postanowiłyśmy stronić od nudnych, tradycyjnych układów popularnych w polskich biurach, a więc tchnęłyśmy w nasz projekt „coś nowego” i się udało –
dodaje Izabela Kisielewska.

zwycięska praca Joanny Lenart i Izabeli Kisielewskiej

Ku zaskoczeniu uczestników konkursu, jury przyznało, nie dwa, jak było początkowo planowane, a cztery wyróżnienia po 1000 zł. Pierwsze z nich trafiło do Małgorzaty Szydło i Mateusza Szydło za projekt, gdzie serce biura stanowi strefa relaksu, dzięki której z łatwością można odnaleźć natchnienie.
Bardzo spodobała nam się idea stworzenia przestrzeni dla kreatywnych ludzi. Sami jesteśmy kreatywni, także chętnie pomagamy takim osobom – wyjaśnia Mateusz Szydło – Wyróżniliśmy zwłaszcza strefę relaksu, ponieważ praca pracą, a my chcieliśmy zaproponować miejsce, w którym można po prostu odpocząć, zebrać myśli, wykreować nowe pomysły – dodaje Małgorzata Szydło.

wyróżnienie - Małgorzata Szydło i Mateusz Szydło

Kolejna nagroda finansowa powędrowała do Moniki Kality i Karola Skowerskiego. W ich projekcie, wnętrze biura idealnie stapia się z istniejącym otoczeniem, nawiązując z nim harmonijny dialog.
Inspiracją dla naszego projektu była bryła, która zwyciężyła w pierwszej edycji. Skojarzyliśmy go z koronami drzew w lesie dlatego stwierdziliśmy, że strefa rekreacji będzie biegła wzdłuż całego budynku. Wydzielają ją swobodnie rozmieszczone drewniane słupki. Pozwala to czuć się tak, jakbyśmy byli  w lesie – opisuje pracę Monika Kalita.

wyróżnienie - Monika Kalita i Karol Skowerski

Natomiast Krzysztof Gryglak został wyróżniony  za projekt, który stawia na wysoką i jasną część wejściową, pozwalającą na swobodną obserwację pozostałych pomieszczeń.

wyróżnienie - Krzysztof Gryglak

Ideą było zaprojektowanie przyjaznej przestrzeni do pracy, czyli takiej, w której sam chciałbym pracować – tłumaczy. Autorem czwartej pracy jest Jakub Chojna. Zaprojektował on wnętrze, w którym elementem dominującym jest ciekawa falująca struktura obłożona drewnem, rozpościerająca się nad obrysem centralnego rdzenia.
Spodobała mi się zwycięska bryła z pierwszego etapu. Postanowiłem wykorzystać jej najbardziej charakterystyczną cechę, czyli pofalowany dach. Nawiązałem do niego dosyć połamaną, drewnianą  strukturą. Forma ta zdaję się pływać w powietrzu – objaśnia własny pomysł Jakub Chojna.

wyróżnienie - Jakub Chojna

W gronie 20 specjalnych wyróżnień znaleźli się następujący laureaci (pojedynczo i w zespołach): Anna Kazecka; Ewa Andruszczyszyn; Mateusz Warzecha; Michał Góralski & Marta Mateusiak; Małgorzata Dębowska & Mateusz Dąbkowski; Krystian Dziopa; Katarzyna Florczak & Dariusz Florczak & Tomasz Florczak; Agnieszka Pasieka-Adamek & Katarzyna Bruch & Michalina Rurek & Aleksandra Stankowska; Marta Tyszkiewicz; Krzysztof Krauze & Piotr Nowicki; Małgorzata Barnał & Andrzej Chmura; Ewa Klimkiewicz; Iwona Lisowska; Ewelina Gryc; Iga Szczugieł; Edyta Ogorzały; Michał Sroczyński; Michał Bartecki & Ewa Nowak; Paulina Hałasa; Martyna Wróblewska.

Konkurs na wnętrze pierwszego w Polsce biurowca na wodzie to druga odsłona nowatorskiej inicjatywy „BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE”. Zakłada ona stworzenie innowacyjnej przestrzeni do pracy w bliskim kontakcie z naturą, która jednocześnie pozwoli nie tracić z oczu uroków życia w mieście. Akcja skierowana była do zdolnych projektantów i designerów wnętrz oraz ambitnych studentów architektury. Zadanie polegało na zaprojektowaniu nowoczesnego, ergonomicznego i sprzyjającego produktywności miejsca pracy dla kreatywnego zespołu. Projekt nowoczesnej powierzchni biurowej miał wyróżniać się innowacyjnym podejściem do zadania i opierać wszelkim utartym schematom architektonicznym. Musiał mieć w sobie iskierkę wizjonerstwa, a zatem być „na bakier” z odtwórczością. Ponieważ motorem wszelkich innowacji w przedsiębiorstwach jest twórcze myślenie, w projekcie trzeba było uwzględnić faktor wyzwalania kreatywności. – Naszą misja jest przywrócić ludziom możliwość pracy i kreatywnego tworzenia w ekologicznym, zbliżonym do natury środowisku – tłumaczy Marcin Wojciechowski z fundacji BARGEWORK.

Laureatów konkursu wytypowała kapituła konkursowa, złożona z wybitnych specjalistów z branży: dr hab. inż. arch. Krystyny Januszkiewicz – pracownika naukowego i dydaktycznego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie; dr hab. inż. arch. Piotra Obracaja – profesora Politechniki Opolskiej, kierownika Katedry Budownictwa i Architektury tej uczelni; dr hab. inż. arch. Jana Kubeca – pracownika naukowo-dydaktycznego w Katedrze Projektowania Architektury Mieszkaniowej i Usługowej na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej, właściciela pracowni „RAr2” Laboratorium Architektury; Mateusza Mastalskiego – architekta, urbanistę, dziennikarza, który wraz z Karoliną Raczką i Ole Robin Storjohann opracował projekt zwycięskiej bryły w pierwszym etapie konkursu; Szymona Wojciechowskiego – architekta związanego zawodowo z pracownią APA Wojciechowski Sp. z o.o.; Tomasza Pyszczka – pracownika naukowego Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej; Marcina Wojciechowskiego – pomysłodawcę projektu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: Aveex

Polecamy Ci również

Zobacz także