Barramundi z melonem w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:
2 świeże wypatroszone barramundi,
- pół melona,
- 50 g sera żółtego,
- kilka ziarenek kolorowego pieprzu,
- 2 limonki 4 łyżki oliwy z oliwek.
Sos musztardowo-miodowy:
- 4 łyżeczki ostrej musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Przygotować sos: musztardę, miód, oliwę i cytrynę wymieszać dokładnie ze sobą. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i przyprawy. Barramundi opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę w poprzek kilkakrotnie. Ryby przełożyć do miski, limonkę przekroić na pół i wycisnąć ją na ryby, skórkę limonki pokroić na mniejsze kawałki, obłożyć nimi ryby i pozostawić na 25 min. Rybę wyjąć z marynaty, posolić i popieprzyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 4 łyżkami oliwy. Dodać pieprz kolorowy i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190° ok. 25 min. Melona obrać ze skóry i pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. W połowie pieczenia dodać pokrojonego w kosteczkę melona oraz jedną limonkę pokrojoną w plasterki. Zaraz po wyjęciu z piekarnika polać ryby sosem musztardowo-miodowym i posypać startym serem. Danie doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami.

potrawy z ryb, potrawy rybne, potrawy z ryb przepisy, ryby pieczone, ryby na wigilię, ryby na wigilijny stół, ryby na wigilię przepisy
Autor: Elżbieta Świtulska
Zobacz także