Barramundi z melonem w sosie musztardowo-miodowym

Barramundi z melonem w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • Barramundi z melonem w sosie musztardowo-miodowym2 świeże wypatroszone barramundi,
  • pół melona,
  • 50 g sera żółtego,
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu,
  • 2 limonki 4 łyżki oliwy z oliwek.


Sos musztardowo-miodowy:

  • 4 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki cytryny,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Przygotować sos: musztardę, miód, oliwę i cytrynę wymieszać dokładnie ze sobą. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i przyprawy. Barramundi opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę w poprzek kilkakrotnie. Ryby przełożyć do miski, limonkę przekroić na pół i wycisnąć ją na ryby, skórkę limonki pokroić na mniejsze kawałki, obłożyć nimi ryby i pozostawić na 25 min. Rybę wyjąć z marynaty, posolić i popieprzyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 4 łyżkami oliwy. Dodać pieprz kolorowy i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190° ok. 25 min. Melona obrać ze skóry i pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. W połowie pieczenia dodać pokrojonego w kosteczkę melona oraz jedną limonkę pokrojoną w plasterki. Zaraz po wyjęciu z piekarnika polać ryby sosem musztardowo-miodowym i posypać startym serem. Danie doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Elżbieta Świtulska

Polecamy Ci również

Zobacz także