Barszcz biały

Barszcz biały
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki włoszczyzna, zakwas z mąki pszennej, wędzonka: kiełbasa lub kości wędzone, 6 sztuk białej kiełbasy, 150 ml śmietany, niewielki korzeń chrzanu, ząbek czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, majeranek
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria zupa, kuchnia tradycyjna, danie wielkanocne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 150

barszcz białyWykonanie:

Na włoszczyźnie i wędzonce ugotuj mocny wywar, kiedy będzie gotowy wyłów wędzonkę i warzywa. Marchewkę odłóż. Do wywaru dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zakwas pszenny, listek laurowy, ziele angielskie i chrzan. Wymieszaj wszystko dokładnie i doprowadź do wrzenia. W osobnym garnku sparz białą kiełbasę. Marchewkę pokrój w plasterki. Zagotowany wywar zgaś, rozprowadź w nim delikatnie śmietanę, dopraw do smaku solą i majerankiem. Na talerzach ułóż pokrojoną kiełbasę na przemian z marchewką i zalej zupą.

Podanie:

Barszcz biały doskonale smakuje również w towarzystwie jajek ugotowanych na twardo. Wystarczy pokrojone na ćwiartki jajka zalać zupą i można delektować się iście polską zupą.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: lthforum.com

Polecamy Ci również

Zobacz także