Barszcz biały
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | włoszczyzna, zakwas z mąki pszennej, wędzonka: kiełbasa lub kości wędzone, 6 sztuk białej kiełbasy, 150 ml śmietany, niewielki korzeń chrzanu, ząbek czosnku, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, majeranek |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | zupa, kuchnia tradycyjna, danie wielkanocne |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 150 |
Wykonanie:
Na włoszczyźnie i wędzonce ugotuj mocny wywar, kiedy będzie gotowy wyłów wędzonkę i warzywa. Marchewkę odłóż. Do wywaru dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zakwas pszenny, listek laurowy, ziele angielskie i chrzan. Wymieszaj wszystko dokładnie i doprowadź do wrzenia. W osobnym garnku sparz białą kiełbasę. Marchewkę pokrój w plasterki. Zagotowany wywar zgaś, rozprowadź w nim delikatnie śmietanę, dopraw do smaku solą i majerankiem. Na talerzach ułóż pokrojoną kiełbasę na przemian z marchewką i zalej zupą.
Podanie:
Barszcz biały doskonale smakuje również w towarzystwie jajek ugotowanych na twardo. Wystarczy pokrojone na ćwiartki jajka zalać zupą i można delektować się iście polską zupą.

jaka zupa na obiad, barszcz biały, barszcz biały przepis, barszcz biały a żurek, barszcz biały zakwas, barszcz biały kalorie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: lthforum.com
Zobacz także