Barszcz ukraiński
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pęczek włoszczyzny: pietruszka, 3 marchewki, ćwierć selera, por, 15 dkg kapusty włoskiej, 15 dkg fasoli typu Jaś, cebula, pół kilograma pomidorów lub przecier/sok pomidorowy – 200 mililitrów, jabłko, 100 mililitrów śmietany. Przyprawy: sól, pieprz, cukier, natka pietruszki |
Kuchnia | ukraińska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 10 porcji |
Kategoria | zupa, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 55 |
Wykonanie:
Dzień przed gotowaniem, najlepiej na noc zamocz fasolę w lekko osolonej wodzie. Wyszorowane buraki ugotuj w całości, trwa to około półtorej godziny. Następnego dnia przygotuj warzywa by ugotować na nich wywar warzywny, wrzuć wszystko do garnka i gotuj. W tym czasie ugotuj również fasolę, zrób to w tej samej wodzie, w której się moczyła. Posiekaj drobno kapustę, jabłko zetrzyj na tarce. Buraki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki lub posiekaj w drobną kostkę. Gdy bulion będzie gotowy wrzuć do niego kapustę i jabłko, po kilku minutach dodaj buraki i fasolę razem z wodą, w której się gotowała. Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów to przesmaż je z cebulką przez 2 minuty na gorącej patelni, jeśli dodajesz przecier lub sok to dodaj go bezpośrednio do zupy. Danie dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotuj wszystko na wolnym ogniu jeszcze parę minut po czym dodaj śmietanę, wymieszaj i zupa już jest gotowa.
Podanie:
Barszcz ukraiński jest zupą, która w każdym regionie Polski wygląda trochę inaczej. Jej podstawowym składnikiem jednak wszędzie są buraki i fasola. Reszta bywa różna. W wersji mięsnej możemy ugotować bulion wieprzowy i skrojone mięso dodać do zupy. Potrawa ta jest bardzo wartościowa w substancje odżywcze dlatego nie trzeba dodawać do niej ziemniaków czy pieczywa. Jednak najlepiej smakuje właśnie z grzankami.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Kagor, Wikipedia
Zobacz także