Bezy

Bezy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki szklanka białek jajka kurzego, 2 szklanki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 200 gram
Kategoria deser, baza do ciast i deserów
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 220

bezyWykonanie:

Białka ze szczyptą soli ubijaj na niewielkich obrotach miksera, gdy zaczną przypominać konsystencją pianę zacznij dodawać porcjami cukier, cały czas ubijaj. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez około minutę. Bezy wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze około 140 stopni, najlepiej w lekko uchylonym piekarniku. Bezy są dobre w chwili, gdy na zewnątrz są chrupiące, a środku ciągnące.

Uwaga
Bezy można urozmaicić dodając barwniki spożywcze lub kakao, dzięki temu powstaną różnokolorowe opcje. Z takiej piany możemy upiec spody do tortów, w tym celu należy na pergaminie wyrysować zarys koła i w jego obrębie wyłożyć pianę. Chcąc otrzymać niewielkie bezy, nakładamy za pomocą szprycy do dekorowania tortów małe kleksy. Pamiętajmy, że czas pieczenia, czy raczej suszenia zależny jest od wielkości ciastek.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: bbcgoodfood.com

Polecamy Ci również

Zobacz także