Bezy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | szklanka białek jajka kurzego, 2 szklanki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 200 gram |
Kategoria | deser, baza do ciast i deserów |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubijaj na niewielkich obrotach miksera, gdy zaczną przypominać konsystencją pianę zacznij dodawać porcjami cukier, cały czas ubijaj. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez około minutę. Bezy wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze około 140 stopni, najlepiej w lekko uchylonym piekarniku. Bezy są dobre w chwili, gdy na zewnątrz są chrupiące, a środku ciągnące.
Uwaga
Bezy można urozmaicić dodając barwniki spożywcze lub kakao, dzięki temu powstaną różnokolorowe opcje. Z takiej piany możemy upiec spody do tortów, w tym celu należy na pergaminie wyrysować zarys koła i w jego obrębie wyłożyć pianę. Chcąc otrzymać niewielkie bezy, nakładamy za pomocą szprycy do dekorowania tortów małe kleksy. Pamiętajmy, że czas pieczenia, czy raczej suszenia zależny jest od wielkości ciastek.

bezy, bezy przepis, bezy przepisy, bezy z białek, jak zrobić bezy, bezy kalorie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: bbcgoodfood.com
Zobacz także