Biała dama

Biała dama
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa twarogowa: 35 dkg serka homogenizowanego waniliowego, 350 ml śmietany kremówki, 2 galaretki owocowe, dowolne owoce; Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki, 1 galaretka owocowa lub 2 łyżeczki żelatyny;
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 540

biała damaWykonanie:

Biszkopt: Jajka podziel na żółtka i białka, żółtka odstaw, a z białek ubij sztywną pianę. Kiedy na pianie zaczną zostawać ślady po mieszadłach miksera zacznij dodawać stopniowo cukier. Do całkowicie ubitych białek dodawaj pojedynczo żółtka. Każde kolejne dodawaj dopiero gdy poprzednie będzie dokładnie wymieszane. Następnie dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej do tortownicy i piecz w 175 stopniach przez około 40 minut.
Masa twarogowa: galaretki rozrób w połowie sugerowanej na opakowaniu wody i odstaw do przestudzenia, ale nie dopuść do stężenia. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej twarożek i wymieszaj. Dolej tężejącą galaretkę i owoce – wymieszaj i wylej na biszkopt.
Masa śmietanowa: Galaretkę rozrób w niepełnej szklance wody i przestudź. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do niej galaretkę, wymieszaj dokładnie. Masę wylej na masę twarogową i wyrównaj.

Sugestie:

  • jeśli biszkopt będzie zbyt wysoki to przekrój go na dwa blaty i zrób dwa ciasta,
  • owoce nadające się do masy twarogowej to najlepiej owoce z puszki, ananasy czy brzoskwinie,
  • galaretki użyte do dwóch mas powinny mieć inny smak i kolor, jednak ta w masie twarogowej niech będzie spójna z owocami, jakich używamy
Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: pysznypiecze.blog.onet.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także