Bigos staropolski

bigos staropolskiSkładniki (8 porcji):

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 500 g słodkiej kapusty
  • 300 g wędzonego boczku
  • 500 g różnego rodzaju mięs
  • 200 g kiełbasy
  • po garści suszonych śliwek i suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • pieprz, sól, olej
  • lampka czerwonego wytrawnego wina

Przepis pochodzi z dwumiesięcznika „Tina. Rozrywka ze smakiem”.

Przygotowanie:
1.
Kiszoną kapustę wypłukać, a następnie pokroić. Słodką kapustę poszatkować, ugotować, aby była miękka i odcedzić. Grzyby namoczyć w wodzie.
2. Mięso umyć i poddusić na 4 łyżkach oleju, a następnie pokroić w niedużą kostkę. Na tłuszczu z mięsa podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek.
3. Mięso wymieszać z kapustami. Dodać grzybki (wraz z wodą) i śliwki. Całość dusić ok. 2 godzin.
4. Na 30 minut przed końcem dodać czerwone wino oraz listki laurowe i doprawić do smaku.

Oceń artykuł
4,60 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Tina. Rozrywka ze smakiem

Polecamy Ci również

Zobacz także