Bigos z młodej kapusty
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | mała główka kapusty białej, 40 dkg kiełbasy podwędzanej, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | obiad, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 95 |
Wykonanie:
Kapustę oczyść z pierwszych liści i posiekaj. Wrzuć wszystko do garnka, dodaj ziele angielskie, listek laurowy i pieprz i wlej szklankę wody. Duś na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie na patelni podsmaż drobno pokrojoną kiełbasę i cebulę posiekaną w piórka, dobrze przesmażone dodaj do garnka z kapustą i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem i duś całość przez przynajmniej kwadrans.
Podanie:
Bigos zazwyczaj podaje się z ziemniakami lub z pieczywem.
Uwaga
Koncentrat pomidorowy warto zastąpić keczupem, lub wymieszać oba składniki.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: cricketbread.com
Zobacz także