Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki mała główka kapusty białej, 40 dkg kiełbasy podwędzanej, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria obiad, kolacja
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 95

bigos z młodej kapustyWykonanie:

Kapustę oczyść z pierwszych liści i posiekaj. Wrzuć wszystko do garnka, dodaj ziele angielskie, listek laurowy i pieprz i wlej szklankę wody. Duś na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie na patelni podsmaż drobno pokrojoną kiełbasę i cebulę posiekaną w piórka, dobrze przesmażone dodaj do garnka z kapustą i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem i duś całość przez przynajmniej kwadrans.

Podanie:

Bigos zazwyczaj podaje się z ziemniakami lub z pieczywem.

Uwaga
Koncentrat pomidorowy warto zastąpić keczupem, lub wymieszać oba składniki.

Oceń artykuł
3,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cricketbread.com

Polecamy Ci również

Zobacz także