Biszkopt z jabłkami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 6 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia; Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe, cukier w zależności od słodkości jabłek; Dodatkowo – cukier puder do posypania; |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 22 cm |
Kategoria | ciasto, placek, ciasto z jabłkami |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 480 |
Wykonanie:
Upiecz biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie acz dokładnie wszystko wymieszaj. Piecz przez około 40 minut w 175 stopniach.
Jabłka obierz ze skórek, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Galaretki rozrób w połowie sugerowanej na opakowaniu wody i wymieszaj z jabłkami. Jeśli jabłka są kwaskowe dodaj odrobinę cukru.
Upieczony biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden z nich włóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na biszkopt wyłóż cała masę jabłkową, przykryj drugim blatem biszkoptu i oprósz go dość intensywnie cukrem pudrem. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, by masa jabłkowa mogła stężeć.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: sanremobakery.com
Zobacz także