Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru, 16 gram cukru wanilinowego (opakowanie), łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oliwy, 40 dkg truskawek, cukier puder do posypania
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22 cm
Kategoria ciasto z owocami, deser
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 440

biszkopt z  truskawkamiWykonanie:

Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na pianę, dodaj cukry i dalej ubijaj, dodawaj pojedynczo żółtka. Następnie dodaj oliwę i wymieszaj. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia – wymieszaj. Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Dodaj wyszypułkowane truskawki, niektóre możesz lekko wcisnąć w ciasto. Piecz około 50 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto prósz cukrem pudrem.

Uwaga
Ciasto jest bardzo prostą formą wykorzystania truskawek w kuchni. Urzeka swoją prostotą i to jest w nim najlepsze. Dlatego warto spróbować czasem czegoś tak oczywistego, a jednak nieczęsto spotykanego.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: nenyanan.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także