Biszkopt z truskawkami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru, 16 gram cukru wanilinowego (opakowanie), łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oliwy, 40 dkg truskawek, cukier puder do posypania |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 22 cm |
Kategoria | ciasto z owocami, deser |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 440 |
Wykonanie:
Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na pianę, dodaj cukry i dalej ubijaj, dodawaj pojedynczo żółtka. Następnie dodaj oliwę i wymieszaj. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia – wymieszaj. Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Dodaj wyszypułkowane truskawki, niektóre możesz lekko wcisnąć w ciasto. Piecz około 50 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto prósz cukrem pudrem.
Uwaga
Ciasto jest bardzo prostą formą wykorzystania truskawek w kuchni. Urzeka swoją prostotą i to jest w nim najlepsze. Dlatego warto spróbować czasem czegoś tak oczywistego, a jednak nieczęsto spotykanego.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: nenyanan.blox.pl
Zobacz także