Bita śmietana

Bita śmietana
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 200 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki cukru pudru, łyżka soku z cytryny
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria deser, dodatek do ciast i deserów
Ilość kalorii 280

bita śmietanaWykonanie:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Kiedy śmietana trochę zgęstnieje dodaj cukier puder oraz sok z cytryny i ubijaj do końca.

Podanie:

Bita śmietana jest bardzo uniwersalnym składnikiem deserów. Można nią urozmaicić wszelkie owoce, lody czy też klasyczne naleśniki. Doskonale nadaje się również do dekoracji ciast i tortów.

Uwaga
Żeby śmietana była dobrze ubita zarówno śmietana, jak i miska powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Herrick, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także