Bita śmietana
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 200 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki cukru pudru, łyżka soku z cytryny |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | deser, dodatek do ciast i deserów |
Ilość kalorii | 280 |
Wykonanie:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Kiedy śmietana trochę zgęstnieje dodaj cukier puder oraz sok z cytryny i ubijaj do końca.
Podanie:
Bita śmietana jest bardzo uniwersalnym składnikiem deserów. Można nią urozmaicić wszelkie owoce, lody czy też klasyczne naleśniki. Doskonale nadaje się również do dekoracji ciast i tortów.
Uwaga
Żeby śmietana była dobrze ubita zarówno śmietana, jak i miska powinny być bardzo dobrze schłodzone.

bita śmietana, bita śmietana przepis, bita śmietana jak zrobić, bita śmietana kalorie, bita śmietana do ciasta, bita śmietana do tortu
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Herrick, Wikipedia
Zobacz także