Bitki wołowe

0
Bitki wołowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 8 plastrów chudej wołowiny, 2 cebule, mąka do oprószenia mięsa, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, danie mięsne, wołowina
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 110

bitki wołoweWykonanie:

Plastry wołowiny rozbij delikatnie tłuczkiem lub dłonią, oprósz delikatnie mąką i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Obsmaż z obu stron na złoty kolor i przełóż do garnka lub głębokiego rondla z pokrywką. Na tym samym tłuszczu przesmaż pokrojoną w piórka cebulę, kiedy będzie gotowa przełóż ją do garnka z mięsem. Patelnię zalej szklanką wody i dokładnie wymieszaj, wlej wodę do garnka z mięsem, dopraw solą, pieprzem i papryką. Jeżeli mięso nie jest przykryte w całości wodą uzupełnij ją. Duś całość na niewielkim ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Z pozostałego w garnku sosu zrób sos. Rozrób dwie łyżki mąki
z wodą i dodaj do garnka, wymieszaj i zagotuj.

Podanie:

Bitki wołowe najlepiej smakują z kluskami na parze lub inną mączną formą klusek, doskonałe będą wszelkie kluski kładzione czy tak zwane zacierki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: mamamarzynia.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także