Bliny z łososiem i kawiorem

Bliny z łososiem i kawiorem

Składniki na 4 porcje:

  • bliny z kawiorem25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki gryczanej,
  • 1 żółtko,
  • 100g kawioru z łososia,
  • 50 ml roztopionego masła,
  • sól morska Kamis w młynku,
  • olej roślinny do smażenia,
  • gęsta śmietana 18%,
  • 300g cienko pokrojonego wędzonego łososia,
  • koperek świeży ½ pęczka,
  • roszponka Fit & Easy,
  • koper suszony Kamis,
  • ½ cytryny,
  • świeżo zmielony czarny pieprz Kamis,
  • świeży koper do dekoracji ¼ pęczka,
  • Papier Saga do gotowania i smażenia.

Wykonanie:

Mieszamy drożdże z cukrem, dolewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki pszennej. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aż wyrośnie. W drugiej znacznie większej misce mieszamy przesianą mąkę gryczaną, pszenną z posostałą ilością mleka, żółtkiem, suszonym koperkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlać kroplę oleju, rozłożyć papier i łyżką stołową nakładać ciasto. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Gorące podawać na roszponce, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego, kawiorem i posiekanym koperkiem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także