Bliny z łososiem i kawiorem

Składniki na 4 porcje:
25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 100 g mąki pszennej,
- 250 g mąki gryczanej,
- 1 żółtko,
- 100g kawioru z łososia,
- 50 ml roztopionego masła,
- sól morska Kamis w młynku,
- olej roślinny do smażenia,
- gęsta śmietana 18%,
- 300g cienko pokrojonego wędzonego łososia,
- koperek świeży ½ pęczka,
- roszponka Fit & Easy,
- koper suszony Kamis,
- ½ cytryny,
- świeżo zmielony czarny pieprz Kamis,
- świeży koper do dekoracji ¼ pęczka,
- Papier Saga do gotowania i smażenia.
Wykonanie:
Mieszamy drożdże z cukrem, dolewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki pszennej. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aż wyrośnie. W drugiej znacznie większej misce mieszamy przesianą mąkę gryczaną, pszenną z posostałą ilością mleka, żółtkiem, suszonym koperkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlać kroplę oleju, rozłożyć papier i łyżką stołową nakładać ciasto. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Gorące podawać na roszponce, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego, kawiorem i posiekanym koperkiem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

przystawki, przekąski dla gości, przystawki na zimno, przekąski na przyjęcie, bliny, bliny z łososiem i kawiorem, bliny z łososiem, bliny z kawiorem
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne
Zobacz także