Blok czekoladowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 400 gram mleka w proszku „pełnego”, pół szklanki cukru, 250 gram masła, 4 łyżki kakao, herbatniki lub płatki kukurydziane. Dodatki: rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane, owoce suszone, ćwierć szklanki wody lub mleka |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | pół kilograma bloku |
Kategoria | przekąska, deser, ciasto, ciasto bez pieczenia |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 420 |
Wykonanie:
Masło rozpuść w garnuszku, pod koniec dodaj cukier, kakao i wodę lub mleko, wymieszaj wszystko dokładnie by składniki dobrze się połączyły. Mleko w proszku musi być bardzo miałkie, jeśli używasz takiego z grudkami to najlepiej jest je rozbić, możesz to zrobić przy użyciu blendera, po prostu musi być to pył. Mleko w proszku dodawaj porcjami do masy i dokładnie mieszaj, na końcu dodaj wybrane przez siebie dodatki. Masa najpewniej będzie bardzo gęsta, opcjonalnie możesz dodać jeszcze odrobinę wody lub mleka. Wyłóż wszystko do keksówki lub jakiegoś płaskiego naczynia i schłódź w lodówce, aż osiągnie odpowiednią twardość.
Uwaga
Blok czekoladowy jest dla większości osób wspomnieniem z dzieciństwa, do którego często wracamy. Aktualnie możemy poszaleć z dodatkami i zrobić taki na jaki mamy ochotę. Do masy możemy dodać odrobinę alkoholu, przez co nabierze innego posmaku, gdyż to mleko w proszku determinuje jego aromat. W kwestii dodatków również mamy całkowite pole do popisu, jednak musi się tam znaleźć produkt, który wchłonie nadmiar wilgoci, mogą to być herbatniki, płatki kukurydziane lub ryż preparowany. Bakalie lub owoce dodajemy wedle własnego uznania.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: ilikecooking.blox.pl
Zobacz także