Blok czekoladowy

Blok czekoladowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 400 gram mleka w proszku „pełnego”, pół szklanki cukru, 250 gram masła, 4 łyżki kakao, herbatniki lub płatki kukurydziane. Dodatki: rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane, owoce suszone, ćwierć szklanki wody lub mleka
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy pół kilograma bloku
Kategoria przekąska, deser, ciasto, ciasto bez pieczenia
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 420

blok czekoladowyWykonanie:

Masło rozpuść w garnuszku, pod koniec dodaj cukier, kakao i wodę lub mleko, wymieszaj wszystko dokładnie by składniki dobrze się połączyły. Mleko w proszku musi być bardzo miałkie, jeśli używasz takiego z grudkami to najlepiej jest je rozbić, możesz to zrobić przy użyciu blendera, po prostu musi być to pył. Mleko w proszku dodawaj porcjami do masy i dokładnie mieszaj, na końcu dodaj wybrane przez siebie dodatki. Masa najpewniej będzie bardzo gęsta, opcjonalnie możesz dodać jeszcze odrobinę wody lub mleka. Wyłóż wszystko do keksówki lub jakiegoś płaskiego naczynia i schłódź w lodówce, aż osiągnie odpowiednią twardość.

Uwaga
Blok czekoladowy jest dla większości osób wspomnieniem z dzieciństwa, do którego często wracamy. Aktualnie możemy poszaleć z dodatkami i zrobić taki na jaki mamy ochotę. Do masy możemy dodać odrobinę alkoholu, przez co nabierze innego posmaku, gdyż to mleko w proszku determinuje jego aromat. W kwestii dodatków również mamy całkowite pole do popisu, jednak musi się tam znaleźć produkt, który wchłonie nadmiar wilgoci, mogą to być herbatniki, płatki kukurydziane lub ryż preparowany. Bakalie lub owoce dodajemy wedle własnego uznania.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ilikecooking.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także