Boczek pieczony

Boczek pieczony
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki plastry surowego boczku, ponad 120 dkg Marynata: spora dawka pieprzu mielonego, łyżeczka soli, 4 ząbki czosnku, papryka ostra i słodka, łyżeczka majeranku, 4 łyżki miodu płynnego
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy na około kilogram mięsa
Kategoria pieczeń mięsna, domowa wędlina
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 460

boczek pieczonyWykonanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, majeranek rozetrzyj, połącz z solą, pieprzem i paprykami, dodaj miód i ewentualnie odrobinę wody. Boczek dokładnie natrzyj powstałą marynatą.
Boczek piecz w piekarniku, początkowo przez około 30 minut w temperaturze około 130 stopni, następnie podlej boczek wytopionym tłuszczem i piecz około godziny 160 stopniach.

Podanie:

Boczek może być podany jako danie obiadowe, jednak również doskonale nadaje się jako domowa wędlina.

Uwaga
Boczek pieczony w naczyniu będzie wypieczony, dość suchy i kruchy, natomiast piekąc mięso w rękawie do pieczenia mięso zachowa miękkość.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: tacanow.org

Polecamy Ci również

Zobacz także