Boczek pieczony
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | plastry surowego boczku, ponad 120 dkg Marynata: spora dawka pieprzu mielonego, łyżeczka soli, 4 ząbki czosnku, papryka ostra i słodka, łyżeczka majeranku, 4 łyżki miodu płynnego |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | na około kilogram mięsa |
Kategoria | pieczeń mięsna, domowa wędlina |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 460 |
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, majeranek rozetrzyj, połącz z solą, pieprzem i paprykami, dodaj miód i ewentualnie odrobinę wody. Boczek dokładnie natrzyj powstałą marynatą.
Boczek piecz w piekarniku, początkowo przez około 30 minut w temperaturze około 130 stopni, następnie podlej boczek wytopionym tłuszczem i piecz około godziny 160 stopniach.
Podanie:
Boczek może być podany jako danie obiadowe, jednak również doskonale nadaje się jako domowa wędlina.
Uwaga
Boczek pieczony w naczyniu będzie wypieczony, dość suchy i kruchy, natomiast piekąc mięso w rękawie do pieczenia mięso zachowa miękkość.

boczek pieczony, boczek pieczony przepis, boczek pieczony kalorie, boczek pieczony w rękawie, jak przyrządzić boczek
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: tacanow.org
Zobacz także