Bogracz

0
Bogracz
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg chudej wołowiny, 10 dkg wędzonego boczku, 50 dkg ziemniaków, 2 duże cebule, czerwona, zielona i żółta papryka, 2 marchewki, korzeń pietruszki, ćwierć selera, 2 duże pomidory lub puszka rozdrobnionych pomidorów, 2 ząbki czosnku, papryczka chili, łyżeczka kminku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz, papryka ostra
Kuchnia węgierska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria danie główne, danie obiadowe, kolacja, danie jednogarnkowe
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 220

borgaczWykonanie:

Przygotuj duży rondel lub wysoką patelnię
z grubym dnem i przykrywką. Posiekaj drobno cebule i wędzony boczek. Boczek wrzuć do rondla, jeśli jest tłusty nie musisz używać tłuszczu, wytopi się z boczku, dodaj posiekaną cebulkę i zeszklij wszystko, na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie sól, pieprz, kminek i odrobinę ostrej papryki. Dodaj do tego pokrojoną w niewielką kostkę wołowinę, obsmaż ją delikatnie z każdej strony
i dodaj około półtora litra wody. Następnie dodaj pieprz ziarnisty, ziele angielskie
i listek laurowy, możesz dodać bulion wołowy w kostce. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój
w kostkę, dodaj do rondla i duś wszystko. W tym czasie przygotuj pozostałe warzywa. Oczyść je
i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do potrawy pokrojone papryki, marchewki, pietruszkę i seler. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę i dodaj po chwili do całości. Duś przez około godzinę na niewielkim ogniu. Pod koniec dodaj posiekaną ostrą papryczkę i dopraw do smaku. Jeśli danie bardziej przypomina zupę niż gulasz odparuj nadmiar wody lub zagęść ją używając mąki lub koncentratu pomidorowego.

Podanie:

Bogracz to nic innego jak tradycyjny węgierski kociołek, który powinno przygotowywać się nad ogniem, najlepiej ogniskiem. Jednak w warunkach domowych też jesteśmy w stanie uzyskać taki efekt. Jednak nie zapominajmy, że cały sekret tkwi właśnie w długim i wolnym przygotowywaniu potrawy. Dzięki temu zyskujemy niesamowity aromat i smak. Bogracz najlepiej smakuje sam, jednak pasuje do niego również wszelkie pieczywo czy kasze. Jednak z założenia jest to treściwa potrawa, którą dzięki ziemniakom możemy jeść bez zbędnych dodatków.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: zycie.ca

Polecamy Ci również

Zobacz także