Botwinka z ulubionymi dodatkami

Składniki:
pęczek botwinki
kostka rosołowa
łyżka masła
jajko na twardo
ogórek
koperek, szczypiorek, natka
śmietana
sok z cytryny
sól, pieprz
Przyrządzanie:
Liście i łodyżki botwiny siekamy. Jeżeli w pęczku są małe buraczki, to drobno je kroimy. Botwinkę zalewamy wrzątkiem i wrzucamy kostkę rosołową np. warzywną i masło. Gdy cząstki łodyg i buraczków zmiękną zupa jest gotowa. Można dodać trochę koncentratu buraczanego jeśli ktoś lubi intensywniejszy aromat. Solimy i przyprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec łyżka śmietany do każdego talerza. Na osobnych spodkach można podać jajko, ogórka, szczypior, koperek i natkę, co pozwoli każdemu samodzielnie skomponować unikalne danie z ulubionych składników. Botwinkę najpierw podaję na gorąco, a potem na letnio...
Smacznego!
Autorka przepisu: Agnieszka Tarasewicz-Masiak, Gdańsk.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

przepisy kulinarne, zdrowe jedzenie, przygotowywanie posiłków, dieta, pomysł na obiad, dania dla zapracowanych, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, obiad przepisy, obiad przepisy kulinarne, obiad przepisy proste, obiad przepisy szybkie, pomysł na obiad przepisy, co na obiad
Opracowanie: Agnieszka Tarasewicz-Masiak
Zobacz także