Bounty

Bounty
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 80 gram masła, 80 gram czekolady najlepiej mieszanki deserowej i mlecznej, 70 gram cukru kryształu, 1 jajko, 150 gram mąki pszennej, 2 łyżki kakao, ćwierć łyżeczki soli; Masa kokosowa: 25 dkg masła, opakowanie budyniu śmietankowego, 40 dkg wiórek kokosowych, cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru, 650 ml mleka najlepiej skondensowanego niesłodzonego; Polewa czekoladowa: 10 dkg mlecznej czekolady, 10 dkg czekolady deserowej, 75 gram masła, 3 łyżki śmietany kremówki;
Kuchnia uniwersalna, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 20 x 30 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 540

bountyWykonanie:

Ciasto: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, cały czas ubijając dodawaj czekoladę, następnie wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Do takiej masy przesiej mąkę z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę rozprowadź równomiernie na blaszce i piecz przez około 12 minut w 175 stopniach.
Masa kokosowa: Z mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj razem z cukrami i masłem. Kiedy masło się rozpuści dodaj wiórki kokosowe i gotuj na niewielkim ogniu około 15 minut, często mieszaj żeby masa się nie przypaliła. W pozostałym mleku rozprowadź budyń i dodaj mieszankę do wiórek, wymieszaj i gotuj jeszcze przynajmniej 2 minuty cały czas mieszając.
Polewa czekoladowa: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj je do całkowitego połączenia.

Na wystudzone ciasto wyłóż masę kokosową, rozprowadź ją równomiernie i zaczekaj aby przestygła. Następnie polej ją obficie polewą czekoladową. Ciasto odstaw do wystudzenia i stężenia.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: samiraka.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także