Bounty
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Ciasto: 80 gram masła, 80 gram czekolady najlepiej mieszanki deserowej i mlecznej, 70 gram cukru kryształu, 1 jajko, 150 gram mąki pszennej, 2 łyżki kakao, ćwierć łyżeczki soli; Masa kokosowa: 25 dkg masła, opakowanie budyniu śmietankowego, 40 dkg wiórek kokosowych, cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru, 650 ml mleka najlepiej skondensowanego niesłodzonego; Polewa czekoladowa: 10 dkg mlecznej czekolady, 10 dkg czekolady deserowej, 75 gram masła, 3 łyżki śmietany kremówki; |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma 20 x 30 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | gotowanie, pieczenie |
Ilość kalorii | 540 |
Wykonanie:
Ciasto: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, cały czas ubijając dodawaj czekoladę, następnie wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Do takiej masy przesiej mąkę z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę rozprowadź równomiernie na blaszce i piecz przez około 12 minut w 175 stopniach.
Masa kokosowa: Z mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj razem z cukrami i masłem. Kiedy masło się rozpuści dodaj wiórki kokosowe i gotuj na niewielkim ogniu około 15 minut, często mieszaj żeby masa się nie przypaliła. W pozostałym mleku rozprowadź budyń i dodaj mieszankę do wiórek, wymieszaj i gotuj jeszcze przynajmniej 2 minuty cały czas mieszając.
Polewa czekoladowa: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj je do całkowitego połączenia.
Na wystudzone ciasto wyłóż masę kokosową, rozprowadź ją równomiernie i zaczekaj aby przestygła. Następnie polej ją obficie polewą czekoladową. Ciasto odstaw do wystudzenia i stężenia.

jakie ciasto, jakie ciasto polecacie, jakie ciasto na urodziny, bounty, bounty ciasto, bounty ciasto przepis, przepis na bounty ciasto
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: samiraka.blox.pl
Zobacz także