Brownie
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 50 dkg masła, 50 dkg gorzkiej czekolady 70%, 9 jaj, 50 dkg cukru, 35 dkg mąki, pełna łyżeczka soli, 45 dkg orzechów |
Kuchnia | amerykańska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma 32 cm x 22 cm |
Kategoria | deser |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 620 |
Wykonanie:
Masło i czekoladę rozpuść w rondelku i trochę przestudź. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę z solą przesiej do miski, dodaj posiekane orzechy, jaja z cukrem i masło z czekoladą. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na formę z pergaminem. Piecz przez 25 minut w 175 stopniach.
Podanie:
Brownie jest ciastem bardzo ciężkim i wilgotnym. Nie piecze się go do tak zwanego suchego patyczka, ani nie studzi w piekarniku. Ciasto samo w sobie ma mnóstwo kalorii dlatego podawanie go z bitą śmietaną czy innymi dodatkowymi kaloriami to zbrodnia.

ciasta desery, ciasta deserowe, ciasta deserowe przepisy, brownie, brownie przepis, ciasto brownie przepis, brownie przepis kakao
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: jeffreyw, Wikipedia
Zobacz także