Bruschetta ze szpinakiem i botwinką

Bruschetta ze szpinakiem i botwinką

bruschetta ze szpinakiem i botwinkąSkładniki:

  • opakowanie szpinaku
  • ciabatta (ew. kromki czerstwego chleba)
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g sera lazur
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej


Przygotowanie:

  • Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy umyty i osuszony szpinak, dusimy przez 12 minut.
  • Następnie myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Dodajemy do szpinaku. Dusimy 5 minut, po czym dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy.
  • Na grillu lub na patelni grillowej podsmażamy ciabattę pokrojoną w ukośne kromki, aż będzie chrupiąca.
  • Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku i układamy liście szpinaku z botwinką oraz kawałki sera lazur.

Autorka przepisu: Aneta Klimecka, Katowice
Przepis został nagrodzony w konkursie Letnie grillowanie.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Zdjęcia: Aneta Klimecka

Polecamy Ci również

Zobacz także