Bryndza z karmelizowanym jabłkiem i buraczkami

Bryndza z karmelizowanym jabłkiem i buraczkami

Składniki na 2 porcje:

  • bryndza z jabłkiem1 jabłko twarde,
  • 150g buraczków w słoiku,
  • 120g sera bryndza,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • cynamon Kamis,
  • pieprz czarny Kamis.

Składniki na sos:

  • musztarda rosyjska Kamis,
  • cytrynowy ocet z białego wina Kamis,
  • zioła prowansalskie Kamis,
  • oliwa.

Wykonanie:

Wydrążyć jabłko pozbawiając go gniazda nasiennego, pokroić poziomo w plastry o grubości ok. 3 mm. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, zrumienić, ułożyć jabłka, poprószyć mielonym cynamonem. Smażyć po jednej minucie z każdej strony uważając, aby jabłka się nie rozpadły.

Buraczki doprawić oliwą, solą, ziołami prowansalskimi i zapiec w papierze. Wystudzić, pokroić w plastry  o grubości 3 mm lub cząstki i skarmelizować jak jabłko.
Na talerzu układać plastry jabłka i buraka na przemian do uzyskania stosu. Na wierzchu ułożyć ser bryndza. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem musztardowym. Całość oprószyć dekoracyjne młotkowanym pieprzem.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także