Bryndza z karmelizowanym jabłkiem i buraczkami

Składniki na 2 porcje:
1 jabłko twarde,
- 150g buraczków w słoiku,
- 120g sera bryndza,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- cynamon Kamis,
- pieprz czarny Kamis.
Składniki na sos:
- musztarda rosyjska Kamis,
- cytrynowy ocet z białego wina Kamis,
- zioła prowansalskie Kamis,
- oliwa.
Wykonanie:
Wydrążyć jabłko pozbawiając go gniazda nasiennego, pokroić poziomo w plastry o grubości ok. 3 mm. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, zrumienić, ułożyć jabłka, poprószyć mielonym cynamonem. Smażyć po jednej minucie z każdej strony uważając, aby jabłka się nie rozpadły.
Buraczki doprawić oliwą, solą, ziołami prowansalskimi i zapiec w papierze. Wystudzić, pokroić w plastry o grubości 3 mm lub cząstki i skarmelizować jak jabłko.
Na talerzu układać plastry jabłka i buraka na przemian do uzyskania stosu. Na wierzchu ułożyć ser bryndza. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem musztardowym. Całość oprószyć dekoracyjne młotkowanym pieprzem.

przekąski, przekąski dla gości, przekąski na przyjęcie, bryndza z jabłkiem, bryndza przepisy, bryndza ser
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Drugie Warsztaty Kulinarne
Zobacz także