Bułeczki drożdżowe
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 60 dkg mąki pszennej, 250-300 ml wody, 30 gram świeżych drożdży, łyżeczka cukru, ćwierć łyżeczki soli |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 10-12 bułeczek |
Kategoria | pieczywo |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 345 |
Wykonanie:
Mąkę przesiej z cukrem i solą, wkrusz drożdże i małymi porcjami wlewaj letnią wodę. Cały czas wyrabiaj ciasto, zagniataj tak by utworzyła się jednolita masa. Gotowe ciasto podziel na niewielkie porcje, wyłóż bułeczki na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 do 20 minut w 200 stopniach.
Podanie:
Te najzwyklejsze bułeczki są niesamowicie smaczne, a wszystko dzięki ich świeżości i prostym składnikom. Smakują zupełnie inaczej niż kupowane w marketach bułki i o wiele dłużej zachowują świeżość, dlatego warto zrobić większą porcję.
UWAGA
Jeśli chcesz, aby Twoje bułeczki przypominały kajzerki, zrób na nich nacięcie. Najlepiej do tego nadaje się nóż do filetowania zamoczony w oliwie, dzięki temu ciasto nie zrośnie się, a z piekarnika wyjmiesz piękne kajzerki.

bułeczki, pieczywo, bułeczki drożdżowe, bułeczka drożdżowa kalorie, bułeczka drożdżowa ile kalorii, bułeczka drożdżowa kcal, domowe bułeczki
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Kobako, Wikipedia
Zobacz także