Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg mąki pszennej, 250-300 ml wody, 30 gram świeżych drożdży, łyżeczka cukru, ćwierć łyżeczki soli
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 10-12 bułeczek
Kategoria pieczywo
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 345

bułeczka drodżowaWykonanie:

Mąkę przesiej z cukrem i solą, wkrusz drożdże i małymi porcjami wlewaj letnią wodę. Cały czas wyrabiaj ciasto, zagniataj tak by utworzyła się jednolita masa. Gotowe ciasto podziel na niewielkie porcje, wyłóż bułeczki na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 do 20 minut w 200 stopniach.

Podanie:

Te najzwyklejsze bułeczki są niesamowicie smaczne, a wszystko dzięki ich świeżości i prostym składnikom. Smakują zupełnie inaczej niż kupowane w marketach bułki i o wiele dłużej zachowują świeżość, dlatego warto zrobić większą porcję.

UWAGA
Jeśli chcesz, aby Twoje bułeczki przypominały kajzerki, zrób na nich nacięcie. Najlepiej do tego nadaje się nóż do filetowania zamoczony w oliwie, dzięki temu ciasto nie zrośnie się, a z piekarnika wyjmiesz piękne kajzerki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Kobako, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także