Bułeczki mleczne

Składniki:
(na ok. 10 sztuk)
- 25 dag mąki,
- 2/3 szklanki mleka,
- 2 dag drożdży,
- 1 jajo,
- 8 łyżeczek cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 5 dag margaryny.
Dodatkowo:
- tłuszcz i mąka do blachy,
- owoce lub ulubiony dżem,
- jajo do posmarowania,
- mak do posypania.
Sposób przygotowania:
Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozetrzeć. Następnie dodać 2 łyżeczki mąki i podgrzane mleko w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, mąkę przesiać, dodać do rozczynu razem z resztą mleka. Mieszać póki składniki się dobrze nie połączą, a następnie dodać roztopioną margarynę. Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować blachę: wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Z gotowego ciasta rwać duże kęsy, nakładać owoce/dżem i formować bułeczki. Te układać na blasze, smarować roztrzepanym jajem i posypywać makiem. Piec w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

bułeczki, bułeczki drożdżowe, bułeczki drożdżowe z nadzieniem, bułeczki mleczne, przepis na bułeczki drożdżowe, drożdżowki przepis
Autor: Anna Wawrzyniak
Zobacz także