Bułeczki mleczne

Bułeczki mleczne

Składniki:

(na ok. 10 sztuk)

  • 25 dag mąki,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2 dag drożdży,
  • 1 jajo,
  • 8 łyżeczek cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 5 dag margaryny.

Dodatkowo:

  • tłuszcz i mąka do blachy,
  • owoce lub ulubiony dżem,
  • jajo do posmarowania,
  • mak do posypania.

Sposób przygotowania:

Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozetrzeć. Następnie dodać 2 łyżeczki mąki i podgrzane mleko w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, mąkę przesiać, dodać do rozczynu razem z resztą mleka. Mieszać póki składniki się dobrze nie połączą, a następnie dodać roztopioną margarynę. Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować blachę: wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Z gotowego ciasta rwać duże kęsy, nakładać owoce/dżem i formować bułeczki. Te układać na blasze, smarować roztrzepanym jajem i posypywać makiem. Piec w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut.

bułeczki mleczne

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Anna Wawrzyniak

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Anna Wawrzyniak

Polecamy Ci również

Zobacz także