Bułeczki ze słonecznikiem
Składniki:
- Mąka pszenna 750 mg
- Drożdże 20 g
- Woda 200 ml
- Jogurt lub maślanka 200 ml
- Sól 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżka
- Masło lub oliwa 2 łyżki
- Czosnek 1ząbek
- Zioła prowansalskie – do smaku
- Orzechy włoskie 10 sztuk
- Ziarno słonecznika 20 dag
- Liście mięty 20 sztuk
- Olej do smarowania blachy
Sporządzanie: aromatyczne bułeczki ze słonecznikiem przygotowane w automacie do pieczenia chleba.Jeśli w wakacje to:
po mleko iść do gospodarza 2 km, miętę rwać kiedy obeschnie z rosy, czosnek wykopać z ogródka lub ściąć natkę i posiekać drobniutko.
Jeśli w domu:
po prostu kupić składniki w sklepie "za rogiem".
Składniki dodawać do formy do pieczenia w kolejności: wlać wodę posolić, dodać jogurt lub maślankę, oliwę lub masło rozpuszczone w garnuszku na ogniu, dodać mąkę, drożdże i cukier. Na koniec pozostałe składniki. Wybrać program "na bułki". Gdy ciasto wyrośnie wyjąć z formy i kilkoma ruchami zagnieść dla usunięcia gazów. Nagrzać piekarnik do temp ok. 210ºC. Ciasto podzielić na 12 części i uformować kulki. Posmarować oliwą lub mlekiem i udekorować posiekanymi orzechami, ziarnem słonecznika, płatkami owsianymi. Zostawić na blaszce do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu. Piec około 20 minut w temperaturze 210ºC. Pod koniec wypieku można włączyć nawiew żeby skórka dobrze się zarumieniła.
Smacznego!
Autor przepisu: Dariusz Radtke, Gdańsk.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Opracowanie: Dariusz Radtke
Zobacz także