Bułeczki ze słonecznikiem

aromatyczne bułeczki ze słonecznikiemSkładniki:

  • Mąka pszenna 750 mg
  • Drożdże 20 g
  • Woda 200 ml
  • Jogurt lub maślanka 200 ml
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżka
  • Masło lub oliwa 2 łyżki
  • Czosnek 1ząbek
  • Zioła prowansalskie – do smaku
  • Orzechy włoskie 10 sztuk
  • Ziarno słonecznika 20 dag
  • Liście mięty 20 sztuk
  • Olej do smarowania blachy


Sporządzanie: aromatyczne bułeczki ze słonecznikiem przygotowane w automacie do pieczenia chleba.

domowe bułeczkiJeśli w wakacje to:
po mleko iść do gospodarza 2 km, miętę rwać kiedy obeschnie z rosy, czosnek wykopać z ogródka lub ściąć natkę i posiekać drobniutko.

Jeśli w domu:
po prostu kupić składniki w sklepie "za rogiem".

Składniki dodawać do formy do pieczenia w kolejności: wlać wodę posolić, dodać jogurt lub maślankę, oliwę lub masło rozpuszczone w garnuszku na ogniu, dodać mąkę, drożdże i cukier. Na koniec pozostałe składniki. Wybrać program "na bułki". Gdy ciasto wyrośnie wyjąć z formy i kilkoma ruchami zagnieść dla usunięcia gazów. Nagrzać piekarnik do temp ok. 210ºC. Ciasto podzielić na 12 części i uformować kulki. Posmarować oliwą lub mlekiem i udekorować posiekanymi orzechami, ziarnem słonecznika, płatkami owsianymi. Zostawić na blaszce do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu. Piec około 20 minut w temperaturze 210ºC. Pod koniec wypieku można włączyć nawiew żeby skórka dobrze się zarumieniła.

Smacznego!

Autor przepisu: Dariusz Radtke, Gdańsk.
Przepis został nagrodzony w konkursie SMAK WAKACJI.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Dariusz Radtke

Polecamy Ci również

Zobacz także