Bułgarski chłodnik Tarator

chłodnik bułgarski

Składniki:

  • 0,5l jogurtu naturalnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 dość małe świeże ogórki + kilka plasterków do dekoracji,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich oraz orzechy do dekoracji,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Do 2 łyżek jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę obranych i posiekanych ogórków, wszystko zmiksować blenderem tak, by czosnek był dobrze roztarty. Dodać resztę jogurtu, posiekane orzechy, ogórki i koperek i mieszając dodać łyżkę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Podawać silnie schłodzony. Na wierzch położyć pokruszone orzechy, plasterki ogórka oraz koperek.

chłodnik bułgarski

Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Agnieszka Kulik

 

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agnieszka Kulik

Opracowanie: Magdalena Kolwaga

Polecamy Ci również

Zobacz także