Bułgarski chłodnik Tarator

Składniki:
- 0,5l jogurtu naturalnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 dość małe świeże ogórki + kilka plasterków do dekoracji,
- 1 pęczek koperku,
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich oraz orzechy do dekoracji,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Do 2 łyżek jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę obranych i posiekanych ogórków, wszystko zmiksować blenderem tak, by czosnek był dobrze roztarty. Dodać resztę jogurtu, posiekane orzechy, ogórki i koperek i mieszając dodać łyżkę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Podawać silnie schłodzony. Na wierzch położyć pokruszone orzechy, plasterki ogórka oraz koperek.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Agnieszka Kulik

chłodnik, chłodnik przepis, przepis na chłodnik, zupa chłodnik, jak zrobić chłodnik, chłodnik bułgarski
Autor: Agnieszka Kulik
Opracowanie: Magdalena Kolwaga
Zobacz także