Buraczki na zimę

Buraczki na zimę
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 6 kg buraków; Zalewa: 350 ml octu spirytusowego 10%, 500 ml wody, 0,5 kg cukru, 10 listków laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, 12 kulek pieprzu, 4 łyżeczki soli, 2 łyżki kminku, 3 cebule, 4 ząbki czosnku
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 słoików o pojemności 0,5 litra
Kategoria przetwór na zimę, sałatka
Metoda gotowania gotowanie, pasteryzowanie
Ilość kalorii 50

buraczki na zimęWykonanie:

Buraki gotuj do miękkości, jeszcze ciepłe obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki zalewy zagotuj razem, cebulę zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Zalewę gotuj przez kilka minut, następnie gorącą dodaj do startych buraków, dokładnie wymieszaj i taką gorącą masę wkładaj do słoiczków odciskając sok. Buraczki pasteryzuj przez 15 minut.

Uwaga
Wytworzony sok z buraków wraz z zalewą można wykorzystać jako zaprawę do barszczu.

Oceń artykuł
3,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cieklin-ski.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także