Buraczki na zimę
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 6 kg buraków; Zalewa: 350 ml octu spirytusowego 10%, 500 ml wody, 0,5 kg cukru, 10 listków laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, 12 kulek pieprzu, 4 łyżeczki soli, 2 łyżki kminku, 3 cebule, 4 ząbki czosnku |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 8 słoików o pojemności 0,5 litra |
Kategoria | przetwór na zimę, sałatka |
Metoda gotowania | gotowanie, pasteryzowanie |
Ilość kalorii | 50 |
Wykonanie:
Buraki gotuj do miękkości, jeszcze ciepłe obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki zalewy zagotuj razem, cebulę zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Zalewę gotuj przez kilka minut, następnie gorącą dodaj do startych buraków, dokładnie wymieszaj i taką gorącą masę wkładaj do słoiczków odciskając sok. Buraczki pasteryzuj przez 15 minut.
Uwaga
Wytworzony sok z buraków wraz z zalewą można wykorzystać jako zaprawę do barszczu.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: cieklin-ski.pl
Zobacz także