Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram surowych buraków, sok z połowy cytryny lub łyżeczka octu, sól, pieprz, 50 gram masła, łyżka mąki, opcjonalnie cebula
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria dodatek, bukiet warzyw
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 90

buraczki zasmażaneWykonanie:

Buraki dokładnie umyj i ugotuj. Kiedy będą miękkie obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dosyp do niego mąkę i zrób klasyczną zasmażkę, dodaj buraczki, wymieszaj i zasmażaj przez około 10 minut. Następnie skrop sokiem z cytryny lub octem, wymieszaj i przesmaż jeszcze przez minutę.

Podanie:

Buraczki zasmażane są dodatkiem do mięsa. Najczęściej spotyka się je właśnie w takiej formie, jak ta zaprezentowana w przepisie. Jeśli dodajemy do nich cebulę to należy zrobić to na samym początku.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: desifoodbuzz.com

Polecamy Ci również

Zobacz także