Burrito

Burrito
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Tortille: 20 dkg mąki pszennej lub kukurydzianej, ćwierć łyżeczki soli, ćwierć litra wody, łyżka dowolnego tłuszczu Farsz: 20 dkg mielonej wołowiny, cebula, puszka czerwonej fasolki, 2 kolorowe papryki, puszka pomidorów w kawałkach. Sól, pieprz, papryka ostra, pieprz cayenne, oregano, oliwa do smażenia.
Kuchnia meksykańska, amerykańska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 430

burritoWykonanie:

Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na odrobinie oliwy, dodaj rozdrobnione mięso mielone i dopraw obficie ostrą papryką
i pieprzem cayenne. Następnie dodaj pokrojoną w drobne kawałki paprykę, podduś kilka minut, dodaj fasolkę wraz
z zalewą oraz pomidory. Dopraw solą, pieprzem i oregano, duś pod przykryciem przez kilkanaście minut.
Wszystkie składniki na tortillę zagnieć, aż powstanie jednolita masa. Podziel ciasto na 6 części i rozwałkuj dość mocno na placki wielkości patelni. Smaż przez nie więcej niż 2 minuty z obu stron na suchej patelni. Uważaj, aby nie spalić placków. Farsz mięsny zawiń w usmażone placki
i podawaj.

Uwaga
Burrito to nazwa dania składającego się tak naprawdę z chilli con carne zawiniętego w placki tortilla.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: norcalbbq.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także