Burrito
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Tortille: 20 dkg mąki pszennej lub kukurydzianej, ćwierć łyżeczki soli, ćwierć litra wody, łyżka dowolnego tłuszczu Farsz: 20 dkg mielonej wołowiny, cebula, puszka czerwonej fasolki, 2 kolorowe papryki, puszka pomidorów w kawałkach. Sól, pieprz, papryka ostra, pieprz cayenne, oregano, oliwa do smażenia. |
Kuchnia | meksykańska, amerykańska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | przystawka, danie główne, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 430 |
Wykonanie:
Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na odrobinie oliwy, dodaj rozdrobnione mięso mielone i dopraw obficie ostrą papryką
i pieprzem cayenne. Następnie dodaj pokrojoną w drobne kawałki paprykę, podduś kilka minut, dodaj fasolkę wraz
z zalewą oraz pomidory. Dopraw solą, pieprzem i oregano, duś pod przykryciem przez kilkanaście minut.
Wszystkie składniki na tortillę zagnieć, aż powstanie jednolita masa. Podziel ciasto na 6 części i rozwałkuj dość mocno na placki wielkości patelni. Smaż przez nie więcej niż 2 minuty z obu stron na suchej patelni. Uważaj, aby nie spalić placków. Farsz mięsny zawiń w usmażone placki
i podawaj.
Uwaga
Burrito to nazwa dania składającego się tak naprawdę z chilli con carne zawiniętego w placki tortilla.

tortilla, tortilla ciasto, tortilla przepis, tortilla ciasto przepis, burrito, burrito przepis, burito przepis mięso mielone
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: norcalbbq.blogspot.com
Zobacz także