Cała prawda o musztardzie

Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchni na całym świecie. Przejrzyjmy się jednak bliżej jej historii, pochodzeniu, produkcji, właściwościom.
I. Wiekowa, ale najlepsza
Musztarda jest znana już ponad dwa tysiące lat. A pierwszy przepis na jej przygotowanie pochodzi z 42 r. Nazywana przez starożytnych Rzymian palącym sokiem, cieszyła się największą popularnością w Aleksandrii. Za czasów Karola Wielkiego musztarda, głównie dzięki masowej uprawie gorczycy, przeżywa swój rozkwit popularności. W 1650 r. tylko w samym Paryżu działało już 600 zakładów produkujących musztardę.
II. Maleńkie ziarnko gorczycy
Musztardę robi się z gorczycy. To właśnie jej, musztarda zawdzięcza swój smak i aromat. Istnieją dwie główne odmiany tej rośliny: biała (zwaną też czasem jasną lub żółtą, łac. Sinapis alba) i czarna (Brassica nigra). Inne popularne gatunki gorczycy to sarepska (Brassica juncea) oraz perska (Brassica eruca). O smaku musztardy w głównej mierze decyduje jakość ziarna gorczycy oraz przyprawy. Im wyższa jakość ziarna gorczycy, tym doskonalszy smak musztardy, im staranniejsza kompozycja przypraw, tym ciekawszy efekt końcowy. Wiemy to z doświadczenia.
Gorczyca pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnego oraz Europy południowo-wschodniej. Występuje również w Azji i Ameryce Północnej. Jako przyprawa znana jest od tysięcy lat. Istnieją dowody używania tej przyprawy już w epoce późnego neolitu, nasiona gorczycy odnaleziono również w odkopanych niedaleko Bagdadu sumeryjskich naczyniach. Ze znalezionych tam tabliczek wynika, że lud ten używał nasion Synapsis alba jako składnika maści leczniczych.
Popularność gorczycy wynika z wielorakiego zastosowania zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Lecznicze działanie gorczycy było znane ludziom od tysiącleci, niemal we wszystkich kulturach i religiach. Obecnie zostało ono potwierdzone badaniami naukowymi w wielu klinikach świata zajmujących się medycyną naturalną. Starożytni Rzymianie stosowali ją również jako afrodyzjak, dodając do eliksirów miłosnych.
III. Żywa legenda czyli muzeum musztardy
Musztarda ma tak zagorzałych wielbicieli, że z ich inicjatywy powstało największe na świecie Muzeum Musztardy w Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA. Zbiory muzeum obejmują ponad cztery tysiące opakowań szklanych, plastikowych i metalowych z najsmaczniejszymi rodzajami musztardy zebranymi w Stanach Zjednoczonych oraz w ponad 60 krajach świata.
IV. Światowy Dzień Musztardy
Od 1991r. z inicjatywy kustosza Muzeum Musztardy w Mount Horeb Barry’ego Levenson’a, co roku w każda pierwszą niedzielę sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy. W Polsce popularyzatorem tego smakowitego święta jest marka KAMIS - producent doskonałej i największej na polskim rynku oferty i smaków musztard.














przyprawy, przyprawy świata, musztardy, musztarda sarepska, musztarda dijon, musztardy kamis, jaka musztarda, musztarda dijon skład, musztarda dijon przepis, musztarda dijon kamis, musztarda francuska, francuska musztarda, sarepska musztarda, musztarda rosyjska, musztarda a zdrowie, musztarda curry, curry musztarda, musztarda chrzanowa, musztarda gruboziarnista, gruboziarnista musztarda, musztarda historia, musztarda jest zdrowa
Opracowanie: Redakcja
Źródło: KAMIS
Zobacz także