Cannelloni nadziewane szpinakiem

1
Cannelloni nadziewane szpinakiem

Składniki:

  • cannelloni nadziewane szpinakiem17 sztuk makaronu cannelloni,
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku po 400g,
  • 400g sera ricotta,
  • 2 serki topione śmietankowe po 100g,
  • 350 ml mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • pół pomidora do dekoracji,
  • suszone pomidory do posypania dania,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • cebula,
  • maggi.

Sposób przyrządzania:

Na maśle należy zeszklić cebulę. Dodajemy szpinak i smażymy do całkowitego rozmrożenia. Następnie wrzucamy kostkę rosołową i czosnek – mieszamy, aż przyprawy dokładnie połączą się ze szpinakiem. Na koniec dodajemy do smaku maggi, bazylii i śmietanę.
Tak przygotowany szpinak należy dokładnie odsączyć na sitku i przełożyć do miski. Wkruszyć ricottę i wymieszać.
Makaron cannelloni ugotować, aż będzie średnio miękki (ważne, by go nie rozgotować, bo będzie się rozpadał). Mleko podgrzać w garnuszku i dodać 2 serki topione. Mieszać tak długo, aż serki się rozpuszczą i powstanie gładki sos.
Makaron nadziewać szpinakiem i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekać w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem i udekorować.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: pasjonatka23

Polecamy Ci również

Zobacz także