Cannelloni nadziewane szpinakiem

Składniki:
17 sztuk makaronu cannelloni,
- 2 opakowania mrożonego szpinaku po 400g,
- 400g sera ricotta,
- 2 serki topione śmietankowe po 100g,
- 350 ml mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- pół pomidora do dekoracji,
- suszone pomidory do posypania dania,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- cebula,
- maggi.
Sposób przyrządzania:
Na maśle należy zeszklić cebulę. Dodajemy szpinak i smażymy do całkowitego rozmrożenia. Następnie wrzucamy kostkę rosołową i czosnek – mieszamy, aż przyprawy dokładnie połączą się ze szpinakiem. Na koniec dodajemy do smaku maggi, bazylii i śmietanę.
Tak przygotowany szpinak należy dokładnie odsączyć na sitku i przełożyć do miski. Wkruszyć ricottę i wymieszać.
Makaron cannelloni ugotować, aż będzie średnio miękki (ważne, by go nie rozgotować, bo będzie się rozpadał). Mleko podgrzać w garnuszku i dodać 2 serki topione. Mieszać tak długo, aż serki się rozpuszczą i powstanie gładki sos.
Makaron nadziewać szpinakiem i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekać w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem i udekorować.
Autor: pasjonatka23
Zobacz także
cisowianka
Niestety, ale zdjęcie nie przedstawia dania, które jest w przepisie...