Carbonara spaghetti

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | boczek 100 g., cebula 1 duża, makaron tagliatele 400 g., 3 jajka, 2 łyżki śmietany 18%, parmezan (prawdziwy) 2 łyżki, sól, grubo mielony pieprz, |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, kolacja |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 550 |
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ważne by ugotować al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy wraz z posiekaną drobno cebulką.
Makaron wrzucamy na patelnię. W międzyczasie w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startym parmezanem, doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem, całość mieszamy na gładką masę i wlewamy to wszystko na patelnię z makaronem i dodatkami. Mieszamy chwilę na ogniu, ale chwileczkę, ok. minutki, bo sos ma być gładki, a jak dłużej potrzymamy to jajko się zetnie i będzie jajecznica.

Autor: Aleksandra Filipowska
Zobacz także