Cebulowe fondue po francusku

Składniki:
1/4 szklanki masła
- 5 - 6 dużych cebul
- 1/4 szklanki wytrawnego sherry lub czerwonego wina
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 i pół szklanki bulionu z kurczaka (najlepiej domowej roboty)
- 2 szklanki grubo startego sera Gruyere
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 bagietka lub chleb (francuski lub chleb na zakwasie), pokrojone w plastry
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dolewamy wino lub sherry, wrzucamy tymianek, ocet balsamiczny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy bulion, przykrywamy i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, doprawiamy według upodobań. W międzyczasie dobrze, gdy rozgrzejemy piekarnik do około 200 stopni. Chleb kroimy
i rumienimy na suchej patelni na grzanki. Gotową zupę rozlewamy do miseczek żaroodpornych, dodajemy dużo startego sera Gruyere, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż górny ser nabierze złotego odcienia, czyli na około 4 minuty. Dekorujemy natką pietruszki i ewentualnie chlebem. Podajemy z widelczykami do fondue, żeby każdy mógł moczyć grzanki w gęstej zupie
i serze.
Przepis nadesłał Pan Marcin Bronkowski do konkursu "Przepis na fondue".

fondue, przepis na fondue, fondue serowe, fondue z grzankami, fondue cebulowe, fondue z cebulą
Autor: Marcin Bronkowski
Zobacz także