Cebulowe fondue po francusku

Cebulowe fondue po francusku

Składniki:

  • fondue z cebulą1/4 szklanki masła
  • 5 - 6 dużych cebul
  • 1/4 szklanki wytrawnego sherry lub czerwonego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 i pół szklanki bulionu z kurczaka (najlepiej domowej roboty)
  • 2 szklanki grubo startego sera Gruyere
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 bagietka lub chleb (francuski lub chleb na zakwasie), pokrojone w plastry

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dolewamy wino lub sherry, wrzucamy tymianek, ocet balsamiczny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy bulion, przykrywamy i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, doprawiamy według upodobań. W międzyczasie dobrze, gdy rozgrzejemy piekarnik do około 200 stopni. Chleb kroimy
i rumienimy na suchej patelni na grzanki. Gotową zupę rozlewamy do miseczek żaroodpornych, dodajemy dużo startego sera Gruyere, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż górny ser nabierze złotego odcienia, czyli na około 4 minuty. Dekorujemy natką pietruszki i ewentualnie chlebem. Podajemy z widelczykami do fondue, żeby każdy mógł moczyć grzanki w gęstej zupie
i serze.

serowe fondue

Przepis nadesłał Pan Marcin Bronkowski do konkursu "Przepis na fondue".

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Marcin Bronkowski

Polecamy Ci również

Zobacz także