Chałwa

Chałwa
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 25 dkg dobrej margaryny, 0,5 kg mleka w proszku, 5 łyżek ciemnego kakao, 2 szklanki cukru, 10 dkg orzechów arachidowych, ½ szklanki wody, 0,5 kg herbatników, kilka kropli ulubionego aromatu
Kuchnia polska, kuchnia PRL-u
Wielkość przygotowywanej potrawy mała keksówka
Kategoria deser
Ilość kalorii 530

chałwaWykonanie:

Wodę, masło i cukier zagotuj i mieszając doprowadź do jednolitej konsystencji. Mleko w proszku połącz z kakao i porcjami dolewaj wcześniej przygotowaną masę, ważne jest to, aby chałwę cały czas mieszać. Dodaj ulubiony aromat. Herbatniki pokrusz w niewielkie kawałki razem z rozdrobnionymi orzechami  dodaj do masy. Wymieszaj wszystko dokładnie i wylej do keksówki wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą, następnie odstaw w zimne miejsce do całkowitego stężenia.

Uwaga
To danie nie jest klasyczną chałwą, którą można kupić w sklepach. Jest jakby jej zamiennikiem wymyślonym dziesiątki lat temu przez zaradne Polki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ffffood.com

Polecamy Ci również

Zobacz także